IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обсъжда се България да внася работна ръка от Индия

Индия е изразила готовност за подписване на споразумение с България в областта на трудовата миграция

17:44 | 27.05.24 г. 7
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Посланикът на Индия Санджай Рана е внесъл в Министерството на външните работи позицията на правителството на Индия за готовността за подписване на споразумение с България в областта на трудовата миграция и поиска от представители на изпълнителната власт ускоряване на процеса. Това стана ясно от изказване в рамките на кръгла маса на тема "Неизползвани възможности за внос на работна ръка", организирана от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Индийско-българската бизнес камара, предава БТА.

Документът трябва да регламентира улеснен достъп до българския трудов пазар.

От Българската търговско-промишлена палата уточняват, че до 2025 г. Индия ще разполага с една пета от световното население в трудоспособна възраст. Това ще превърне страната в най-големия доставчик на квалифицирана работна сила в света.

Председателят на Индийско-българската бизнес камара д-р Петър Велев цитира данни, според които при 14 хиляди официално регистрирани в бюрата по труда дефицитът на кадри в страната е над 280 хиляди души, а през следващите пет години техният брой ще нарасне до 800 хил.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че в България има недостиг не само на квалифицирани кадри, но и на работна ръка за сектори, които не изискват толкова голяма квалификация. По думите му една от възможностите за справяне с недостига на работна ръка е обучението и образованието, което обаче е дълъг процес и това няма да реши проблема на най-нуждаещите си от работна ръка сектори на индустрията, например туризма. Другият начин за решаване на проблема с недостига на работна ръка са иновациите, но и това не е бърз процес, каза Симеонов.

Той акцентира върху възможността за разширяването на сътрудничеството в областта на осигуряване на работна ръка с Индия, която е с огромен опит в предоставянето на кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
albiery01
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 1 месец
До: zelka007 на тез надолу няма какво да им обясняваш, те по хотели не ходят. Ти му мисли другия път като седнеш на масата, с какви ръчички ти е приготвена мусаката и дали киселото мляко отгоре е сложено с лъжица. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 1 месец
да обясня на по-долу писалите специалисти ... работна заплата в Индия в хотел на Мариот Интернешънъл е 21500 рупии , или около 470лв ... заплата в непретенциозен български тризвезден или четиризвезден хотел започва от 1500лв , като осигуряват спане , а често и храна , средно е 2700 ... та тъй ... свиквайте с киргизци и индийции ... ще идват в началото за по един сезон , после ще си хванат българкa с апартамент , а вие ще си пишете пак по форумите , ако фанете некъде безплатен wi-fi ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 месец
А тукашните, родните индийци, те какво? Искат пари, а ония без пари? Ония са по-квалифицирани? Жълтите павета още ли си стоят по местата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
xapoznai
преди 1 месец
Де да беше проблема с работната ръка... Проблема е, че някой трябва да работи без пари. Така са свикнали бизнесМените. Все още се намират хора да работят сезонна работа под 1500лева на 6 дневна работна седмица. Тоест има огромен излишък на кадри... Аз не вярвам индийците да излязат по-евтино... А иначе дано дойде момент когато българите не работят сезонна работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
cyclop
преди 1 месец
Ще внасяме индийци, а дали ще работят, предстои да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
0pk
преди 1 месец
Браво, това е безконечен източник на качествена работна ръка. Да се внася колкото се може по-често! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още