IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешки министър: Путин направи подарък на Европа с газовата криза

Според Ян Липавски тя е показала, че съществуват алтернативи на руския газ като доставките на втечнен природен газ

20:48 | 09.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Доставките на втечнен природен газ (LNG) за Европа в края на миналата година са показали, че Русия може да не използва газа като голям лост за влияние на Стария континент, а недостигът на газ е подкрепил усилията за изграждане на по-голям LNG капацитет по европейските брегове, заяви чешкият външен министър Ян Липавски в интервю за Ройтерс.

Според него отклоняването на LNG товари към Европа, след като цените нараснаха миналата година на фона на по-ниските доставки от Русия, е показало, че има алтернативи на руския газ. Той подкрепи аргумента да се инвестира в инфраструктура.

„Искам да кажа, че (руският президент) Владимир Путин направи на Европа страхотен коледен подарък, защото показа, че не сме зависими от руския газ“, заяви Липавски.

„Не твърдя, че можем да зависим само от LNG, но това е много добър пример, че Русия не може да си позволи да използва газа като някакъв фундаментален икономически лост, защото ако Европа изгради достатъчно механизми, терминали, ще диверсифицира енергийната си сигурност“, допълни чешкият външен министър.

Чехия потребява около 8,7 млрд. куб. м природен газ на година, по-голямата част от който идва от Русия през Германия.

Липавски, чието министерство има специален пратеник за енергийната сигурност, заяви, че чешкото правителство цели да получи достъп до LNG терминал в някоя съседна страна.

Той обаче призна, че ще отнеме известно време планът да бъде приложен на практика. Най-близките съществуващи или потенциални терминали са в Полша и Германия.

„Подобен проект, разбира се, е в интерес на сигурността на Чехия и следователно министерството го подкрепя напълно“, допълни Липавски.

Той не уточни каква ще бъде формата на чешкото участие.

Западните страни обвиняват Русия, че задържа газ, за да повишава цените и да оказва натиск върху ЕС и германските регулатори да одобрят новата връзка „Северен поток“ 2, която ще удвои износния капацитет на Москва през Балтийско море.

Русия отхвърля тези обвинения, а Газпром твърди, че изпълнява всичките си дългосрочни договори.

Миналия месец ръководителят на Международната агенция за енергия (МАЕ) Фатих Бирол заяви, че Русия е допринесла за недостига на природен газ в Европа на фона на конфликта между Москва и Запада за Украйна.

Русия доставя около 40% от газа за ЕС. Потенциалните последици за предлагането, ако Русия нахлуе в Украйна карат съюза да се стреми да увеличи доставките от други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Стоенчик, ще те бият, бе - или ще ти орежат възнагражденийцето, може и глоба да ти наложат, тия, дето ти плащат... как може да даваш измислени цитати по руски и да противоречиш на един от официозите на байдънистката пропаганда - Дойче Зеле? "По данни на Евростат цели 43 процента от природния газ, потребяван в страните от общността, идва от Русия. Остатъкът се доставя от Норвегия, също както и втечнен газ от Близкия изток и САЩ, а Алжир и Либия допълват картината." - ето - чети: https://***.dw.com/bg/%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%89-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC/a-60688468
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Природен газ по 1.3$, вместо по 0.3$ за метър. Страхотен подарък. САЩ доставя само 5% от природният газ в Европа, Русия - 40%, ама иначе газовият пазар в ЕС не зависел от русия, според тоя момък - липавски. И Aldy е напълно прав - никой няма да инвестира милиарди в добив или увеличаване на добив, без гаранции, че природният му газ ще бъде купен. Не само Газпром - НИКОЙ. Отделно производителите помнят как законодателството бе променено специално за да прецакат строящия се СП 2 - и знаят че това може да се случи и на тях по приумицата на някой психически болен зеленaш. Това изказване само доказва, че политиците русофоби трябва да бъдат сваляни от власт и вкарвани в психиатрии - просто защото са заплаха за собствените си държави. Русофобството е психическо увреждане. Човек с психически проблеми не може да стане полицай или учител... но може да бъде политик и да съсипе цяла държава или да започне война? Ако има задължителни тестове за интелигентност и психотест, дали байдън, рошавият, урсулата имат и 1% шанс да ги издържат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Наистина не разбираш нищо. Съжалявам, наистина не си длъжен да знаеш, но поне не пиши откровени глупости. Европа през януари е доставила 11.46 млн тона LNG, като целият и капацитет за приемане е 12.4 млн тона. Това е 93% от възможностите на континента да приема LNG. Тези 11.46 млн тона се равняват на 15.5 млрд куб метра, а газпром е доставил 8-9 млрд куб метра, тоест почти два пъти по-малко. Излагаш се :"В январе в Европу пришло 11,46 млн тонн сжиженного природного газа. Это рекордный показатель. Так много СПГ в Европу еще не приходило. И это почти максимум (12,4 млн тонн), который физически может принять Европа на своих СПГ-терминалах. Больше свободных СПГ-терминалов просто нет."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Болните юроgейски мозъци така и не разбраха защо танкерите с втечнен газ не идват в Европа, а заминават директно за Азия. Оказва се, че причината е много проста - доставчиците имали ДЪЛГОСРОЧНИ договори с азиатските консуматори, които подобно на договорите на "Газпром", са привързани към нефтения пазар и цените далече не са тези, за които ни пишат "мисирките". Те си изпълняват договорените задължения. А Европа, която иска да ги разиграва с ежедневни и краткосрочни доставки, не представлява особен интерес за тях, освен ако има някакви излишъци. Примерно Катар поставя като задължително условие доставки срещу дългосрочни договори и забрана за препродаване на страни извън ЕС. Та май хитрите европейски свраки освен "Газпром" пъдят от своя пазар и повечето други доставчици на втечнен газ, защото те не са иди_0ти. Доставяните сега в Европа количества са от излишъци и доставчиците ги продават на европейския спотов пазар по спотови цени. Както и ЕК иска и го натриса на европейците. Типичен пример за това, как глупостта и невежеството, особено в ръководната сфера, излиза през носа на ръководените. И не само от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още