IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street залага и на зелената енергия, и на въглищата

Според оценки през 2021 година американските инвеститори са вложили почти равни суми във ВЕИ и изкопаеми горива

16:43 | 14.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите отвъд Океана харесват климатичния закон, приет от Камарата на представителите в края на миналата седмица, и залагат както на зелената енергия, така и на въглищата, пише The Wall Street Journal. Очакванията са, че президентът Джо Байдън ще сложи подписа си под текстовете на закона през тази седмица (15 - 21 август).

В момента много от инвестиционните фондове залагат на проекти за намаляване на емисиите, а също така продължават да финансират и изкопаемите горива - чрез кредитиране или отписване на задължения. Сумите за това са почти идентични  - по малко над 570 млрд. долара за миналата година, сочат данните на Dealogic.

През тази година заради пазарната волатилност инвестициите и в двата сегмента намаляват, но съотношението във финансирането се запазва почти същото. За много от инвеститорите залозите за пълната енергийна трансформация, тоест преходът от кафява към зелена енергия, не е практичен - петролът, природният газ и въглищата все още осигуряват 80% от енергията.

Инвеститорите на Wall Street често са критикувани, че не инвестират достатъчно бързо във възобновяемите ресурси, но същото време анализатори показват, че има диверсификация на инвестициите през последните години.

Новият Климатичен закон, одобрен от Конгреса, насърчава електрическата мобилност, възобновяемите енергийни източници и производството на батерии чрез данъчни кредити. Но той също така насърчава и инвестиции в изкопаемите горива чрез проекти за улавяне на въглерод, производството на чист водород и т.н.

Републиканците се обявиха против новото законодателство, а лобисти на петролната индустрия критикуваха увеличаването на санкциите при изтичане на метан. Много виждат текстовете като заплаха за големите петролни компании, банките и инвестиционните фондове, които потдкрепят енергийни проекти.

Екологично настроените инвеститори пък приемат Климатичния закон със смесени чувства, защото смятат, че той ще позволи на пазарите да решат накъде да поемат инвестициите.

Основната заплаха обаче е, че с този закон правителството на САЩ не прави нищо и в крайна сметка ще се наложи предприемането на по-болезнени стъпки след време.

Според редица анализатори изходът от климатичната криза е именно намиране на начин за улавяне на въглеродните емисии, което да позволи използването на изкопаемите горива. Според тях петролните компании имат голям опит и могат да бъдат лидери в нови области като възобновяеми енергийни източници или за съхранение на водород. Петролни гиганти като Shell и BP вече имат доста зелени активи, включително вятърни и соларни паркове.

Банките също настояват, че преустановяването на отношенията с петролния бизнес не е продуктивно - техните проекти ще бъдат поети от по-малки компании и това не носи позитиви за климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
След като консерваторските щати започната да удрят прът в колелото на ESG, скоро ще запеят друга песен такива като BlackRock. Климатичната измама е ясна на всеки полуграмотен човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още