IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Симсон: Потенциалът на зеления преход може да се реализира с общите усилията на всички

 ЕК одоби първите трансгранични ВЕИ-проекти по "Свързана Европа"

15:41 | 31.08.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пълният потенциал на зеления преход и декарбонизацията на Европейския съюз (ЕС) може да бъде реализиран само с общите усилия на всички сектори, технологии и региони, коментира комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон. Тя обяви първите три трансгранични зелени проекта по механизма "Свързана Европа", съобщават от Брюксел.

По тази програма финансиране получават проекти между страни от ЕС, както и между страни от ЕС и трети страни.

Трите проекта са свързани с развитието и разходноефективното използване на възобновяемите енергийни източници - развитието на офшорен вятърен парк между Естония и Латвия, мрежа от топлопроводи между Германия и Полша, както и проект за производство на зелена електроенергия между Испания, Италия и Германия, като тя ще бъде ползвана в Германия и Нидерландия за производство на зелен водород.

"Това е само началото", заяви още Симсон.

Според целите на Зелената сделка към 2030 година 32% от крайното енергийно потребление трябва да идва от възобновяеми енергийни източници. За да постигнат това страните от общността могат да разчитат на национални проекти, както и на сътрудничество със съседни държави. Директивата за възобновяемата енергия допуска това да става чрез общи проекти или схеми за подкрепа.

През пролетта ЕК отвори процедурата по набиране на проекти за финансиране по механизма. Очакванията са и скоро да бъде публикуван първия списък с одобрени проекти, допълват още от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
grainis
преди 1 година
Удивителна е въпиющата некомпетентност , неосведоменост и липса на въображение на евро-чиновника . Въпросната енерго-комисарка Кадри Симсон дори не е чувала за SGBB-Технологията - biofuel.alle.bg , която ще обърне наопаки представите на евро-бюро-героите за зелена енергия, горива и храни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още