IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да започне да купува съвместно газ до лятото да 2023 г.

Въпросът за налагане на таван върху цената на газа остана неразрешен на срещата на енергийните министри на страните членки на ЕС

21:46 | 12.10.22 г.
Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон говори пред медиите при пристигането си за срещата на енергийните министри на ЕС в Прага. Снимка: EPA/БГНЕС
Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон говори пред медиите при пристигането си за срещата на енергийните министри на ЕС в Прага. Снимка: EPA/БГНЕС

Европейският съюз ще обяви предложения следващата седмица за стартиране на съвместни покупки на газ до месеци и за разработване на алтернативна бенчмаркова цена на газа. Но срещата на страните членки на ЕС в сряда остави неразрешен въпроса дали пакетът трябва да включва таван върху цената на газа, предава Ройтерс.

27-те страни членки на ЕС обмислят следващия си ход, за да овладеят покачващите се цени на енергията и да предпазят потребители от растящи сметки в момент, когато Европа се насочва към зима с оскъден руски газ, криза с разходите за живот и задаваща се заплаха от рецесия.

След среща на енергийните министри на страните от ЕС в Прага еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че Европейската комисия ще очертае планове за разработването на алтернативна бенчмаркова цена на газа в ЕС и бързо ще започне съвместни покупки на газ сред страните членки на съюза.

Симсон обаче допълни, че все още не е ясно дали има достатъчна подкрепа сред страните за таван върху цената на газа, използван за производство на ток, който да бъде добавен към пакета от 18 октомври. Много страни настояват за подобен ход.

„Ще видим през уикенда как можем да пристъпим към налагане на таван на газа за производство на ток, ако сме на етап, в който можем да кажем, че има широко мнозинство сред страните членки, подкрепящи тази мярка“, отбеляза Симсон и допълни, че пакетът ще очертае как може да функционира „временен механизъм“ за ограничаване на цените на газа и рисковете, произтичащи от него.

Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела заяви, че министрите са се договорили съвместните покупки на газ да започнат до следващото лято и че Чехия, която е ротационен председател на ЕС, ще свика извънредна среща на министрите през ноември за одобряване на предстоящите предложения.

„Твърдо вярвам, че днешната среща помага за изглаждане на различните мнения между страните членки“, заяви Сикела.

Иберийски пример

В момент, когато цените на газа са почти с 90% по-високи спрямо година по-рано, повечето страни членки на ЕС твърдят, че искат таван върху цените, но не успяват да се договорят какъв да е той – таван върху цената на всичкия газ, на тръбния газ или само на газа, използван за производство на ток.

Испания и Португалия наложиха таван върху цената на газа, използван за производство на ток, през юни, което помогна за намаляването на местните цени на тока. Нараства подкрепата сред други страни членки на ЕС за налагане на таван на газовите цени в целия ЕС макар някои да предупреждават, че това може да повиши търсенето на газ в блока, тъй като употребата на газ от Испания е нараснала след въвеждането на мярката.

Резултатът от срещата е в унисон с много от мерките, съдържащи се в предложението на Германия и Нидерландия, които предупреждават, че широки тавани върху цената на газа може да затруднят привличането на доставки от Европа.

Германското и нидерландското предложение, видяно от Ройтерс, подкрепя алтернативна бенчмаркова цена на газа, съвместни покупки на газ и преговори за по-ниски цени с неруски доставчици, както и по-строги цели за пестене на газ тази зима.

Норвежкият енергиен министър Терие Аасланд, който се присъедини към срещата в сряда заедно с министри от други европейски страни извън ЕС, заяви, че страната му „не препоръчва“ таван върху цената на газа.

Страните членки на ЕС вече въведоха извънредни данъци върху свръхпечалбите на енергийните компания, задължения за запълване на газохранилищата и ограничаване на търсенето на ток, за да се справят с ръста на цените на енергията.

Но натискът за договаряне на още мерки на ниво ЕС нараства, след като Германия заяви, че ще използва до 200 млрд. евро, за да предпази потребителите си и компаниите от високите цени на енергията, като предизвика критики от някои страни заради неравномерното разпределение на националната подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още