IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС произвежда повече зелена електроенергия от всякога

Според Ember и E3G рекордното производство е спестило на ЕС около 11 млрд. евро от закупуването на газ

11:04 | 18.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Монтаж на соларна система в Барселона. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Монтаж на соларна система в Барселона. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

От началото на войната в Украйна Европейският съюз е произвел рекордно количество електроенергия от вятър и слънце. Според анализ на организациите Ember и E3G между март и септември почти една четвърт от електроенергията в ЕС е била произведена от слънчева и вятърна енергия. Миналата година през този период този дял бе 21%, а тази година е 24%, предава DPA. 

Общо 345 тераватчаса са генерирани от двата възобновяеми източника - увеличение с 39 тераватчаса в сравнение с 2021 г. Германия също постави рекорд със 104 тераватчаса електроенергия от слънчева и вятърна енергия от март насам, показва проучването. Това представлява около една трета от общото количество електроенергия. Според анализаторите общо 19 държави от ЕС са постигнали рекордно производство на електроенергия от двата вида възобновяеми енергийни източници, a сред тях са Франция, Италия, Полша и Испания.

Според Ember и E3G рекордното производство е спестило на ЕС около 11 млрд. евро от закупуването на газ.

„Вятърната и слънчевата енергия вече помагат на европейските граждани", казва Крис Рослоу от Ember. „Но бъдещият потенциал е още по-голям“. 

Плановете на ЕС за ускоряване на енергийния преход в светлината на войната в Украйна ще трябва да бъдат изпълнени от държавите от ЕС и Европейския парламент. В момента по темата се водят преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Това е началото ... Зелената енергия те първа ще се разгръща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още