IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът поиска предоговаряне на сроковете за енергийна либерализация

Служебният кабинет замрази работата по отваряне на енергийния пазар, но сроковете са записани в Плана за възстановяване

18:11 | 25.10.22 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

За предоговаряне на сроковете за пълната либерализация на електроенергийния пазар призова омбудсманът Диана Ковачева в становище, изпратено до служебния кабинет. Тези срокове бяха договорени в Плана за възстановяване, одобрен от ЕК.

В него е предвидено поетапно излизане на свободния енергиен пазар на битовите потребители в периода 2023 - 2025 година.

Крайната дата - 31 декемри 2025 г., обаче е определена като нереалистична от омбудсмана. Според нея българските домакинства не са подготвени за цената на свободния пазар. "Ако либерализацията към момента беше факт, битовите сметки за ток щяха да бъдат в пъти по-високи и на фона на доходите у нас - непосилни за плащане", се казва в изпратеното до медиите съобщение.

Президентът Румен Радев коментира след участието си в Европейския съвет, че служебното правителство замразява плановете за либерализацията на енергийния пазар. Той изрази своите очаквания, че и следващият редовен кабинет ще отложи пълното отваряне на пазара.

Либерализацията на електроенергийния пазар у нас започна още през 2004 г. - тогава на свободния пазар излязоха стопанските потребители на високо напрежение и поетапно регулирания пазар напуснаха всички бизнес абонати. Домакинствата обаче в момента нямат никакъв стимул да го направят - на регулирания пазар техните цени са по-ниски.

Процесът забуксува още преди началото на енергийната криза, след като институциите не могат да решат как да защитят уязвимите потребители. Тук не става въпрос само за домакинствата с ограничени доходи, но и за потребители, за които прекъсването на електрозахранването може да влоши качеството или дори да коства живота.

Като опит за защита за потребителите от Министерството на енергетиката съобщиха, че работят по две тарифи за потребената електроенергия. Според предварителната информация от Кризисния щаб разглеждат идеята потребената електоенергия до 300 киловатчаса през лятото и до 800 килотватчаса през зимата на месец да бъде с по-ниска цена, а над тези количества - близка до пазарната.

Според Диана Ковачева обаче няма яснота как точно е определен този праг, нито има показани изчисления колко спрува, дори и приблизително, отоплението с електроуреди. Служебният министър Росен Христов съобщи през уикенда, че правителството замразява работата си и в това направление и няма да внася предложението си за две цени на електроенергията за бита.

Сроковете за либерализация бяха вписани в Плана за възстановяване, а месеци преди това беше коментирано, че промени в него трудно могат да бъдат направени. Въпреки поетите ангажименти към Европейската комисия условията в страната ни и на международния пазар в момента не кореспондират с тях, отбелязва обаче омбудсманът в своето становище.

"Като цяло в сектора у нас се наблюдава нестабилност на цените, а на свободния пазар на електроенергия както в България, така и в ЕС се генерират свръхпечалби, за които на политическо равнище се търсят нови регулаторни инструменти под формата на нови данъци за производителите и различни видове временни компенсации за потребителите", отбелязва тя и допълва, че предвидената реформа трябва да бъде съобразена с платежоспособността на българите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Българските домакинства със сигурност не са подготвени за цената на свободния пазар и е добре, че работата в това направление остава замразена.Необходими са различни видове временни компенсации за потребителите при сегашните условия, а да не говорим след либерализиране на пазара. Положителното е че цената на природния газ върви надолу и в това отношение пазарът започва да се нормализира. Надявам се скоро да заговорим отново за старите цени на синьото гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още