IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското Министерство на финансите съкрати очакваните приходи от петрол

В институцията прогнозират като цяло ръст на износа на руски петрол, но в същото време ревизират надолу прогнозата за добива

18:35 | 28.10.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на финансите на Русия съкращава очакванията си за приходите от облагането на добива на петрол в своята бюджетна прогноза за следващите три години, съобщава Ройтерс. Търговията с природен газ и петрол са един от основните източници на чуждестранна валута в руския бюджет. Но санкциите на Запада започват да оказват влияние върху обема и съответно - свиват добивите и преработката на петрол.

В проекта за бюджет за 2023 година например е записано, че очакваните добиви на петрол и газов кондензат ще бъдат около 490 млн. тона, което е със 7%-8% по-малко спрямо прогнозата за тази година. Това означава, че добивът ще намалее от 10,6 млн. барела на ден до 9,8 млн. барела на ден, допълва Ройтерс.

Според анализите на агенцията този спад може да се окаже още по-съществен, ако се вземат предвид очакванията в проекта за бюджет за приходите от акцизи и износа на преработени нефтопродукти. Данните на Министерството на финансите показват, че през 2023 година ще бъдат обложени 408 млн. тона петрол и преработени продукти, или 8,2 млн. барела на ден, спрямо 507 млн. тона, или 10,1 млн. барела на ден.  

Пред Ройтерс от институцията коментират, че базират своите изчисления на прогнозите на Министерството на икономиката за износа и на други параметри.От Министерството на финансите обяснява още, че "като цяло очакванията са износът на петрол да расте", но в същото време отказът на много държави да купуват руски петрол и отстъпката, която предоставят руските компании на своите клиенти, налагат преразглеждане на прогнозата за добиви в Русия.

Така добивът през 2023 година е намален до 490 млн. тона, а очакванията за периода 2024 - 2025 година са средно в Русия да бъдат добивани около 500 млн. тона петрол годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: khaoЕто очень хорошо сказали, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
69 долара цена на петрола в рассийския budget прави голем минус във външнотърговската сметка на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
khao
преди 1 година
а едновреме бяхте бензиностанция с ракети... сега нито бензин има, нито ракети! :):) пропаднала работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Все в норм !! Затриха си два от най-големите и сигурни пазара ... И второ , електричките настъпват , нема нужда вече от такива количества петрол ... Който строил - построил , който пестил - спестил ... Изнасят се масово бизнеси от мордор , никой не иска съжителство с крадци на съдомиялни и санитарен фаянс ... Нефелна работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още