IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP с над двоен ръст на печалбата си за последното тримесечие

Енергийната компания разширява програмата си за обратно изкупуване на акции с 2,5 млрд. долара

11:20 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Енергийната компания BP е увеличила над два пъти печалбата си за третото тримесечие на годишна база до 8,15 млрд. долара, подкрепена от силната търговия с природен газ, докато разширява програмата си за обратно изкупуване на акции с 2,5 млрд. долара на фона на все повече призиви за увеличаване на данъците в енергийния сектор, съобщава Ройтерс.

Конкурентите, включително Shell, Exxon Mobil и TotalEnergies, отчетоха поредна серия от силни печалби миналата седмица, които подновиха призивите от политиците секторът да бъде подложен на нови данъци, за да се подкрепят правителствата с растящите сметки за енергия.

В понеделник американският президент Джо Байдън призова големите петролни компании, които прибират големи печалби, да спрат „военното печалбарство“, заплашвайки ги с по-високи данъци, ако не увеличат производството си.

BP заяви, че очаква да плати около 2,5 млрд. долара данъци за бизнеса си в британско Северно море тази година, включително 800 млн. долара върху неочакваната печалба.

BP, която увеличи дивидента си с 10% през тримесечието, ще изкупи обратно акции за 2,5 млрд. долара, след като вече изкупи книжа за 7,6 млрд. долара от началото на годината. Компанията се ангажира да използва 60% от излишния си паричен поток за възвръщаемост към акционерите.

Нетната печалба на BP за третото тримесечие от 8,15 млрд. долара е доста над очакванията за 6 млрд. долара в предоставено от компанията проучване сред анализатори.

Резултатът е бил подкрепен от „изключителен резултат на търговията с газ“, както и от по-високите цени на газа, компенсирайки по-слабите маржове от рафиниране и „средно“ представилата се търговия с петрол.

BP отбеляза печалба от 3,3 млрд. долара година по-рано и рекордна печалба за последните 14 години от 8,45 млрд. долара през второто тримесечие на 2022 г.

Макар че нетният ѝ дълг се сви с около 800 млн. долара до 22 млрд. долара, съотношението на дълга към капитала на компанията се е увеличил до 23,1% от 21,9% през второто тримесечие.

BP заяви, че очаква световните цени на газа да останат волатилни през четвъртото тримесечие заради липсата на доставки към Европа, след като Русия спря доставките си по тръбопроводите на континента.

Очаква се маржовете на рафиниране също да останат високи заради санкциите върху руския суров петрол и рафинираните продукти, заяви BP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още