IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отлагат затварянето на 40 въглищни централи поради опасения с доставките на ток

Общият капацитет на въпросните съоръжения е около 17 гигавата, като затварянето на някои централи е отложено с пет години

18:15 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Около 40 въглищни електроцентрали в САЩ, за които беше планирано да бъдат изведени от експлоатация, ще продължат да работят по-дълго от очакваното, като операторите им отлагат затварянето им, тъй като проблемите с веригата на доставки и опасенията за сигурността на енергийната мрежа забавят прехода към по-екологична енергия, съобщава Bloomberg.

Общият капацитет на въпросните съоръжения е около 17 гигавата (ГВт), като затварянето на някои централи е отложено с пет години, изтъква Андрю Блуменфелд, директор „Анализ на данни“ в McCloskey by Opis.

Consol Energy Inc., една от най-големите въгледобивни компании в САЩ, посочва в своя тримесечен отчет във вторник, че търсенето на въглища в страната остава стабилно.

Отлаганията подчертават насрещните ветрове за глобалното преминаване към по-чиста енергия, посочва Блуменфелд.

Някои въглищни централи трябваше да бъдат заменени със слънчева енергия, но проектите за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се сблъскаха с проблеми, тъй като стеснените вериги на доставки засегнаха снабдяването със соларни панели от Китай.

В други случаи компаниите за комунални услуги или мрежовите оператори преразглеждат плановете си за извеждане от експлоатация на въглищните централи, за да гарантират, че ще има достатъчно енергия, особено през лятото, когато се отчитат рекордно високи температури през последните години.

 „Преходът ще се случи, но ще бъде малко по-бавен“, добавя Блуменфелд.

През септември цената на въглищата в САЩ прескочи нивото от 100 долара за тон, което за последно беше постигнато през 2008 година, като причината беше напрежението на световните пазари заради войната в Украйна.

Въглищата поскъпнаха навсякъде по света, след като много държави започнаха да се въздържат от покупката на руски въглища. През 2020 г. руският износ имаше дял от около 18% по отношение на глобалните доставки. През миналата година беше отчетен ръст, свързан с възстановяването на световната икономика от коронавируса и увеличеното търсене на енергия.

Износът на въглища от САЩ се увеличи с 23% през 2021 г. и се очаква това увеличение да продължи и през тази, макар и вече с по-умерен темп - около 3,3%. Така добиващите компании в страната трупат добри печалби заради високите цени в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още