IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще останат ли танкери, натоварени с руски петрол, изоставени в морето?

Таванът на цената на суровината трябва да влезе в сила на 5 декември, но още няма пълна яснота как ще стане това

11:01 | 11.11.22 г. 15
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ако застрахователите бързо не получат яснота относно мерките за таван на руския петрол, танкери, натоварени със суровината могат да се окажат изоставени в морето или в близост до пристанища, коментира Ройтерс, позовавайки се на свои източници. В началото на декември се очаква затягането на правилата за търговия с руския петрол от Европейския съюз и Г-7.

През септември Г-7 се разбраха за таван на цената на руския петрол и ограничението трябва да бъде въведено на 5 декември. Но само три седмици преди тази дата няма конкретика как мерките ще засегнат транспорта и логистиката на петрола. Това носи риск, ако застрахователите установят, че корабите са натоварени с руски петрол с цена над тавана, да оттеглят застраховката по време на пътуването.

Това ще означава риск за околната среда, финансови загуби и нарушена логистика и ще усложни много стратегията за ограничаване на приходите, които Русия получава, за да води войната в Украйна, разказват източниците на Ройтерс.

Според анализаторите липсата на яснота означава също и че много компании ще изчакат да видят какво ще се случи, преди да сключат нови договори за доставка, тоест намаляване на количествата петрол на пазара. Ако изоставените кораби се превърнат в твърде честа гледка, резултатът от тавана на цената ще е съвсем различен от очакванията на коалицията срещу Русия, коментират застрахователите.

В индустрията настояват собственикът на кораба да провери дали изискванията за търговията са спазени, преди да се съгласи петролът да бъде натоварен. Реално това ще изключи отговорността на застрахователите и няма да има случаи за оттегляне на застраховката по средата на пътуването.

ЕС ратифицира механизма за тавана на цената на руския петрол, предложен от Г-7, но все още има доста правни подробности, които не са известни на застрахователите.

Източник на Ройтерс от европейските институции потвърждава, че времето е твърде кратко за уточняване на всички подробности, но те трябва да бъдат съгласувани с Г-7. Джеймс О`Брайън от Държавния департамент на САЩ, който е натоварен с координацията на санкциите срещу Русия, е категоричен, че страните от Г-7 ще бъдат готови за всички детайли и технически разговори.

Експерти коментират още, че трябва да бъдат уеднаквени мерките на САЩ, Великобритания и ЕС, защото в противен случай ще има проблеми при спазването на режимите. На 5 декември например ще влезе в сила и петролното ембарго на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 а кво ще правят с техния бе глууупак? ... дадох ти шанс да се усетиш, но ти реши да затвърдиш всеобщото мение за теб!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: щото у америка карат само коли... хахахахахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 щото у америка карат само дизелови коли... хахахахахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Ще останат, колкото останаха изоставени танкери с руски дизел, пътуващи за американски клиенти. Ако трябва, САЩ ще си ги отбуксират с военни кораби, но капка нефт няма да пропадне. Правилата не важат за тези, които ги налагат. Руснаците ще си гризнат част от дръвцето, но цялото ще си го хапне с много сол Европа. Такъв поне е планът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
вие представяте ли си да остане изоставен танкер в морето ??? даже и в най надрусаните ви сънища??? Ей така... екипажа ще си бие шута и ще го остави на течението, кукуууу ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още