IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на руски петрол намалява през октомври

По данни на руското издание "Комерсант" добивът на петрол в страната остава без промяна, но с тенденция към спад

10:47 | 31.10.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Износът на руски петрол намалява през септември с около 2% до 640 хил. тона на ден, съобщава руското издание "Комерсант", позовавайки се на свои източиници. Според тях въпреки квотите на ОПЕК+ и високите цени през октомври в страната са добивани по 1,47 млн. тона петрол и газов кондензат, или в същия обем както през септември. 

Възможно е Русия да успее да увеличи добивите, когато бъде възобновена работата на "Сахалин 1", пише още изданието. Но анализатори очакват по-скоро да има спад през ноември като подготовка за влизането в сила на ембаргото от страна на ЕС в началото на декември.

През май американската компания ExxonMobil спря добивите от "Сахалин 1", но през октомври руските власти си върнаха контрола над находището. Очакванията са добивите да бъдат възстановени, но до половината от планираното в началото на годината, коментират източниците на "Комерсант".

Изданието напомня, че от април до август Русия непрекъснато увеличаваше добивите. В първите месеци на годината имаше известен спад заради санкциите на Запада, но след това компаниите преориентираха износа на изток, както и натовариха максимално рафинериите, за да бъде оползотворен добитият петрол.

Ембаргото означава автоматично рязко намаление на търсенето и необходимостта от пренасочване на доставките, коментира Максим Малков от Kept. Според анализатора това може да се окаже по-трудно от очакваното, защото не само ЕС отказва да купува руски петрол, а и Индия също намалява количествата заради опасения от вторични санкции. Малков обаче намеква, че потребителите успяват да намерят "алтернативни схеми" за доставка, тъй като цената на руския петрол е атрактивна.

"Комерсант" посочва, че Русия не може да увеличи добивите до квотата си от ОПЕК+ (10,5 - 10,7 млн. барела на ден) по много причини, сред които и отказите за покупка на суровината от клиенти, които се опасяват от вторични санкции. На достъпните пазари Русия продава петрола с голяма отстъпка. Себестойността на добивите също се увеличава заради липсата на западните технологии.

На тази база оценките на Kasatkin Consulting сочат, че добивът на руски петрол може да намалее с 9% през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още