IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите позволиха изграждането на нов LNG терминал край Луизиана

По време на дискусиите беше повдигнат въпросът за отражението върху околната среда, но проектът получи зелена светлина

11:24 | 18.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералната комисия за енергийно регулиране в САЩ единодушно позволи изграждането на терминал за втечнен природен газ (LNG) край бреговете на Луизиана, съобщава Ройтерс. По време на дискусиите членовете от квотата на демократите са изразили опасения за околната среда, но подкрепиха проекта, посочва още агенцията.

Според председателя на комисията Рич Глик терминалът ще емитира около 3,5 млн. тона въглероден диоксид годишно. Но и допълни, че федералният закон задължава институцията да одобри работата на съоръжението, стига то да не противоречи на обществените интереси. Глик настоя поне да бъде правена оценка на значението на тези емисии.

По проект терминалът Commonwealth ще е с капацитет от 8,4 млн. тона втечнен газ годишно, като очакванията са, че ще заработи през 2027 г. Това е първото съоръжение, получило одобрение на регулаторите в последните две години.

Войната в Украйна направи американския втечнен газ желана стока в Европа. Според еколози обаче износът е в основата на по-високите цени на газа на вътрешния пазар и решението за този терминал реално не е в обществен интерес. Замърсяването от неговата дейност ще повреди околната среда в залива, допълват още те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още