IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните продажби на LNG могат да насърчат зеления преход на САЩ

Износът на суровината подхранва и ръста на цената на вътрешния пазар

10:40 | 31.10.22 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 година производителите и търговците на втечнен газ (LNG) ще запишат рекорден износ и печалби, но това може да има дългосрочни последици за енергийния сектор на САЩ и да насърчи зеления преход, пише в анализ колумнистът на Ройтерс Гевин Магуайър. За първите 10 месеца на годината износът на втечнен газ от САЩ се увеличава с 11%, но към Европа доставките са със 150% повече спрямо 2021 година.

Печалбите в САЩ от този износ също "хващат окото" - към юли достигат 25 млрд. долара спрямо 13 млрд. долара за същия период през 2021 година.

Това обаче влияе върху целия енергиен пазар в САЩ - цената на газа в страната също се увеличава и към октомври е с 85% по-висока спрямо същия период на миналата година. Това не просто подхранва инфлацията, а прави зелената енергия да изглежда все по-евтина и следователно - по-привлекателна за потребителите.

Администрацията на президента Доналд Тръмп нарече втечнения газ "газ на свободата" за Европа, даващ алтернатива на доставките на руския тръбен газ. Той се оказа прав - след началото на войната в Украйна европейските клиенти се обърнаха именно към американските производители, за да си осигурят доставки на суровината.

В САЩ природният газ е основен енергоизточник с дял от малко над 37% в енергийния микс, сочат данните на американската Администрация за енергийна информация (EIA) към 24 октомври. Добивите през тази година са напът да прескочат рекордите от 2021 година, допълва още Ройтерс. Но като цяло този ръст се насочва основно за захранване на износа.

Според оценките на EIA към 2024 година разходите за производството на електроенергия от газови централи ще надвишават тези от вятърни и соларни централи, включително и заради голямата подкрепа на правителството за зеления сектор. Именно комбинацията от субсидии и по-високата цена на природния газ могат да се окажат стимулът за масовото навлизане на зелената енергия в страната.

Пътищата за това са различни - за собствениците на жилища например това може да стане под формата на инсталации на слънчеви панели по покривите и термопомпи, които да намалят общите енергийни нужди в системата. За индустрията, особено енергийно интензивното производство - изграждане на собствени централи и нови енергоизточници, които намаляват натоварването на енергийната мрежа и т.н.

Това в крайна сметка води до намаляване на потреблението на природен газ и увеличаване на зелената енергия. А реално намаляването на вътрешното потребление дава повече количества "газ на свободата" за износ, още повече, че световният пазар показва, че е готов да плати повече за природен газ, отколкото американските потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007, тъкмо се чудех що не си се из*кал още под тая статия и ти цъфна с дежурните опорки. Начи причини за форсмажори нямаше, затва путин се качи в батискафа и наряза тръбите? И как върви разследването в Дания, откриха ли топлинната диря в посока Петербург? Какъв съсобственик са, нали всички прогресивни западни компании най-демократично и без никакъв външен натиск напуснаха проекта? И викаш, рашките сами са се изолирали, никой не им налага санкции, а? Ей голяма зелка си! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... Газопроводите не са на рашибозука !! Набий си го в лейката . Те са съсобственик !! Но за да не плащат зверски неустойки , решиха да направят форсмажор ... Нефелно племе , нищо съзидателно , само разрушения ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смешен дървен философфф , от природен газ в момента ВСИЧКИ производители са спечелили , в това число и любимата ти кoчина ... Даже и чистите търговци !! Рaшистката пасмина сама взе решение да се изолира от най-големите си пазари на суровини . Просперитета на ЕС никога не е зависел от мордор . Могучая е на нивото на Турция и Норвегия като търговски партньор и е в порядъци по-малка от първите 4 значими партньори на съюза ни ... Само в стоманените глави е номер.1 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Газ на свободата, кайш? Свободата за терористични актове над европейска инфраструктура, за да купуват зорлен и на двойна цена амерички газ? А оня мекушавец Жужо не смее да отговори по подобаващ начин на открит акт на война. Ами затова ТИЯ стават все по-нагли и нахални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
САШ ще закърпят някои дупки, но екзистенциалният им проблем не е в продажбите на LNG. Проблемът им е системен. За да задържат тази система, трябва да доминират над всички, вече е възможно да постигнат само със сила. Дали ще успеят е въпрос, но абсолютно сигурно е, че докато се опитват, Европа ще загуби всичко, което едни по-умни мъже и жени изградиха преди 30-40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Колко много писане на идеологически клишета, за да се каже, че САЩ дадоха глътка въздух на запушената си икономика на гърба на Европа и с кръвта на украинци и руснаци. Браво! Газ на свободата! Ами нека европейците да сравнят, по-добре ли живееха преди години с газа на не-свободата и сега. И с какво точно руският газ им нарушаваше свободата? Да пътуват, да се образоват и лекуват, да се хранят и отглеждат деца, да си избират управници, да развиват икономика? Каква е разликата сега и тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още