IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната криза изтри желанието да се "позелени" втечненият газ

В момента енергийната сигурност е водеща, коментират анализатори

16:23 | 19.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Енергийната криза охлади усилията за намаляването на въглеродния отпечатък на втечнения газ, пише Ройтерс. В момента потребителите в Европа се притесняват повече за доставките, отколкото за емисиите при транспортирането на суровината.

Природният газ може да бъде сертифициран като нисковъглероден, ако добиващите компании могат да докажат, че ограничават емисиите при доставяне на газа на пазара или чрез покупката на квоти, които да намалят отпечатъка на компанията.

От началото на годината обаче сделките за "позеленяване" на доставките на втечнен газ са по-малко от 10, спрямо 30 през 2021 г., сочат данните на Wood Mackenzie. Според анализатори, анкетирани от Ройтерс, търсенето на подоби квоти е замряло.

При сегашната ситуация търсенето на нисковъглероден втечнен газ е незначително, обясняват анализаторите от Vortexa. В момента енергийната сигурност има тежест, допълват още оттам.

Това положение обаче крие рискове за отстъпване от ангажиментите за борба с климатичните промени. В момента добиващите компании нямат никакви стимули да търсят начин да намаляват емисиите.

Според агенцията някои добиващи компании в САЩ инвестират в мерки за намаляване на въглеродния отпечатък, но нито един износител не е сертифицирал своите съоръжения. Един от най-големите износители на пазара - Cheniere Energy, коментира, че от юни насам дава пълни подробности за емисиите при транспортирането на товарите си, но не си партнира с нито една сертифицираща компания.

Реално добиващите компании са под натиска за подобни стъпки от регулаторите, инвеститорите и големите потребители.

Природният газ емитира по-малко въглероден диоксид при изгарянето си спрямо въглищата. Но все още допринася за климатичните промени при емитирането на парникови газове при добива или преноса - например при изтичането на метан. Този газ е много по-опасен от въглеродния диоксид, но се разпада по-бързо в атмосферата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още