IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Николов: Намаляването на въглеродните емисии ще се случи от само себе си

България няма да може да изнася горива от преработения руски петрол, смята бившият енергиен министър

13:06 | 27.11.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Намаляването на въглеродните емисии ще се случи от само себе си - заради новите технологии и плановете за модернизация на въглищните централи, заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов пред БНР. Така той коментира критиките срещу предвиденото в Плана за възстановяване намаляване на емисиите въглероден диоксид на България с 40% до 2026 година.

Според редица експерти това няма как да се случи без затваряне на въглищните централи и се чуват призиви за преразглеждане на Плана за възстановяване. България беше предпоследната страна, която внесе своето предложение по механизма за възстановяване на европейската икономика. Документът се забиви повече от година заради политическата нестабилност в страната.

Николов посочи, че "планът е работел" и мините са регистрирали високи приходи от дейността си в последните месеци. Той допълни, че тези печалби са "доста примамливи за текущия кабинет да използва дружеството в едни интересни процедури", но отказа да даде повече подробности за коментара си.

Бившият енергиен министър отхвърли и твърденията, че България ще може да изнася горива от преработения руски петрол в рафинерията в Бургас. Той посочи още, че България защитава корпоративни интереси, защото е много ясно какво предвиждат санкциите срещу Русия.

Николов коментира още, че е притеснително, че няма данни какъв е процентът на руския петрол, който в момента се преработва в рафинерията в Бургас, както и че липсват планове за трансформация на работата ѝ, каквато всъщност е целта на дерогицията. Той беше категоричен, че очакваните приходи от дейността на "Лукойл Нефтохим" в хазната ще бъдат от средства, които ще бъдат трансферирани към Русия.

Бившият енергиен министър категорчино отхвърли и обвиненията, че кабинетът "Петков" не е  прекратил договора с Gemcorp. ГЕРБ сезира ДАНС, Министерството на вътрешните работи и прокуратурата да направи проверка за този договор. Според ГЕРБ този договор дава цялата енергетика в ръцета на една офшорна компания.

Скандал няма, той се създаде изкуствено от една малка група от хора, смята Александър Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 27.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още