IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли България да произвежда части за ВЕИ сектора?

Заради политическата нестабилност инвеститорите не гледат сериозно на нашия пазар, казва Марияна Янева

22:36 | 01.12.22 г. 2

България би могла да намери място в сектора на производството на части и компоненти за ВЕИ индустрията, но политическата обстановка, липсата на ясно изразена воля пречи на големи инвеститори да дойдат да разглеждат сериозно пазара в България. Това каза Марияна Янева, директор "Политики и комуникации" на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че у нас има малки компании в тази сфера, които дори на световния пазар имат изградена марка и име, но остават сравнително непознати.

„С регулациите, които има в Европа, е трудно бързото внедряване на мощности, но е важно да се върви в посока на независимост по отношение на производствения цикъл и веригите на доставки в областта на ВЕИ, защото дори и малките стъпки ще доведат в крайна сметка до добър резултат“, коментира Янева. 

По думите ѝ е нужна подкрепа за научно-развойната дейност, включително поемане на по-голям риск от държавите, за да могат компаниите, които се занимават с тази дейност, да имат свободата да експериментират с различни нови решения, които могат да доведат до пробив след известно време.

„В последните две години, поради COVID кризата и нарушената верига на доставките, както и поради повишеното търсене, наблюдаваме увеличение на цените. Нещо, което през 10-те години преди 2020 г., бе немислимо, защото се наблюдаваше ценови спад - някъде и над 90% за някои от технологиите, като фотоволтаичните“, сподели Янева.

По думите ѝ в две години се наблюдава известно покачване на част от материалите, но пък цената на доставките от Китай, които се бяха покачили значително, в момента се връщат на около 4% от общата цена на доставките. Има известно нормализиране и в тази посока, коментира още Янева.

Рекордният ръст на нетната печалба във ВЕИ сектора в България, на фона на влошаването на рентабилността на сектора в Европа като цяло, Янева коментира, като каза, че идната година вероятно няма да е по-трудна и положителният тренд ще се запази заради голямото търсене и фактът, че българските компании са много по-динамични и гъвкави. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Бяха открили в Силистра завод(че) за фотоволтаици. Просъществува година-две. При липса на мита китайците изяждат всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още