IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е пред компромис за таван на цената на газа от 188 евро за мегаватчас?

Източници на Ройтерс твърдят, че и двата лагера по това предложение вероятно имат достатъчно гласове, за да блокира мярката

09:51 | 19.12.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министрите на енергетиката от Европейския съюз ще направят вероятно последен опит да намерят компромис за таван на цената на газа днес (19 декември). Според източници на Ройтерс "летвата" пада до 188 евро за мегаватчас. Европейската комисия (ЕК) предложи механизъм за ограничаване на цената на газа на ниво от 275 евро за мегаватчас.

Това ниво трябва да бъде надхвърлено в продължение на 10 дни, според предложението на ЕК, за да се задейства механизмът.

Идеята за ограничаване на цената на газа дойде от 15 държави, с лидер Франция, сред които и България. Целта е ограничаване на инфлацията и подкрепа за европейските потребители през зимния сезон. Срещу предложението обаче са Германия, Нидерландия и Австрия, които се опасяват, че доставките на газ ще бъдат застрашени при ограничения за търговията. Унгария поиска дерогация, защото получи уверения, че Русия ще преразгледа договора си за доставка на газ, ако има таван върху цената на газа.

Междувременно борсовият оператор ICE предупреди, че ще изтегли търговията с газ от Европа, ако има такава мярка. Компанията управлява търговската дейност на газовата платформа TTF в Нидерландия, която е референтна за повечето газови договори в общността.

Източници на Ройтерс коментират, че на този етап не е ясна позицията на всички държави в ЕС. Напълно е възможно и двата лагера да имат достатъчно гласове, за да блокират решение за тавана. През миналата седмица лидерите на ЕС настояха за такава мярка, както и да бъдат "отпушени" другите действия за справяне с газовата криза в Европа.

Има вероятност енергийните министри да насърчат зелената енергия с бърза процедура по одобрение на проекти, свързани с възобновяеми енергийни източници, пише още Ройтерс. Разискванията по мярката на два пъти бяха отложени заради дискусията за цената на природния газ.

Междувременно топлото време в Европа свали цената на газа на TTF до 115 евро за мегаватчас, което е най-ниското ниво от средата на ноември. Заради първата студена вълна в Европа газовите контракти поскъпнаха до ниво между 130 и 140 евро за мегаватчас с пик на 7 декември от почти 150 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още