IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Uniper препоръча на акционерите да одобрят държавния спасителен заем

В противен случай има риск те да останат без нищо

15:38 | 19.12.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската енергийна група Uniper призова акционерите да одобрят спасителния заем и национализацията, която ще струва на правителството над 50 млрд. евро, предупреждавайки, че в противен случай ще трябва да обмисли обявяване на несъстоятелност, съобщава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Клаус-Диетер Маубах заяви преди извънредното общо събрание в понеделник, че хаосът, причинен от загубата на доставки на газ от Русия, може да доведе до това акционерите да останат без нищо, ако не приемат предложението Uniper да стане германска публична собственост.

„Газпром“ преди беше най-големият доставчик на газ, но голям спад в доставките след инвазията на Русия в Украйна принуди Uniper да купува газ от други места на много по-високи цени, за да изпълнява договорите си.

„Мерките са незаменими за бъдещето на компанията“, се очаква да каже Маубах в изявление, текстът на което бе публикуван преди началото на срещата.

„Ако не се даде одобрение, ще трябва да прегледаме много критично така наречената прогноза за действащо предприятие за нашата компания“, добави той. „Според управителния съвет евентуална неплатежоспособност може да доведе до пълна загуба за акционерите“.

Ако спасителният заем бъде одобрен, германското правителство ще притежава малко под 99% от Uniper – най-големия търговец на газ в Германия, след две емисии на акции. Германското финансово министерство ще бъде отговорно за дела, каза Uniper в понеделник.

В резултат на това сегашният мажоритарен акционер – финландската Fortum, ще излезе от компанията, макар че ще си запази правото да отправи първоначална оферта за шведските ядрени и водни активи на Uniper до края на 2026 г., ако компанията реши да ги продава.

Засега обаче Uniper няма подобни планове.

Загубата на руски газ – ответна реакция на Москва срещу санкциите на Запада заради инвазията в Украйна, доведе до нетна загуба от 40 млрд. евро за компанията, която осигурява около една трета от германския газ. Това е най-голямата загуба в германската корпоративна история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още