IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл вижда опит за "недобросъвестна конкуренция" в ядрената енергетика

САЩ и Великобритания ще си сътрудничат в сектора с цел да намалят влиянието на Русия

14:31 | 09.06.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британският премиер Риши Сунак и американският президент Джо Байдън подписаха Атлантическа декларация по време на визитита на Сунак в САЩ. Една от точките в документа, публикуван на страницата на Даунинг Стрийт 10, предвижда сътрудничеството между САЩ и Великобритания в областта на ядрената енергетика.

Целта е минимизиране на руското влияние при доставките на технологии и ядрено гориво, отчитат двете страни в своята декларация. Първият подобен документ е подписан още през 1941 година. Сега двете страни потвърждават своето стратегическо партньорство в множество сфери, включително в отбраната и сигурността, задълбочаването на търговските и икономическите отношения и т.н. 

Сътрудничеството в ядрения сектор в Кремъл виждат като опит за "недобросъвестна конкуренция". Говорителят на руският президент Дмитрий Песков коментира по време на брифинг в Москва, че руската ядрена енергетика е готова да покаже своите предимства на всеки, който е заинтересуван.

"В резултат от силната конкуренция руският ядрен отрасъл доказа своите водещи позиции", каза Песков, цитиран от ТАСС. Той обаче добави, че в Кремъл се опасяват от "недобросъвестна конкуренция". "Наясно сме, за съжаление, че редица държави не се гнусят от нищо в конкурентната борба на международните пазари", допълни още говорителят на Кремъл.

Westinghouse, която беше закупена от канадския консорциум Cameco и Brookfield Renewable Partners, от години се опитва да пробие в Европа, предлагайки алтернативно гориво и технологии. До преди войната в Украйна интересът към горивото и реактора AP 1000 обаче беше минимален. Единствено Запорожката АЕЦ смени горивото, но в момента най-голямата ядрена централа на континента е под руска окупация и реакторите са изключени.

В последните месеци обаче повечето държави с руски реактори, включително и България, подписаха споразумения за алтернативни доставки. В момента тече процедура за одобрение на горивото на Westinghouse за пети блок на АЕЦ "Козлодуй". България сключи и аналогично споразумение за доставка на гориво за шести блок, само че с френската Framatome, чието гориво е по лиценз на руската ТВЕЛ, тоест няма нужда Агеницята за ядрено регулиране (АЯР) да издава специален сертификат за работа с него.

В ЕС от месеци се говори за санкции срещу ядрения сектор на Русия в отговор на окупацията на Запорожката АЕЦ. Руските военни превзеха централата още през март 2022 година, а през октомври руският президент Владимир Путин издаде указ, с който посочва, че съоръжението вече е собственост на Руската федерация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 10 месеца
Пиковите/моментни мощности са само за подмокряне на журналистките и техните зЕЛКИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
друзя антиваксъре-газовици , вчера ядрена Франция , в 14:00 10ГВт слънчев ток , 3ГВт вятър и 29ГВт ядрени централи ... с излишъка през деня пълнеха ПАВЕЦ ... :))) ... та тъй с ядрената енергетика ... да не би да сте пропуснали мегабатерията във Франция Dunkirk Battery - 61МВтч ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Председателят на КЕВР Иван Иванов изрази готовност да съдейства, за да се изготвят нужните законови промени.https://business.dir.bg/energien-pazar/dalga-opashka-ot-fotovoltaichni-tsentrali-za-vklyuchvane-pri-erp-ata-zatvoreno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
The European Commission has labeled nuclear and gas as sustainable. https://aloha.bg/radioaktiven-uran.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
6.07.2022
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още