IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия предоставя до 10 млрд. евро по плана за забрана на котли с изкопаеми горива

Стойността на годишната федерална подкрепа ще възлиза на 2,5 млрд. евро и ще бъде финансирана от германския специален фонд за климата и трансформацията

23:02 | 28.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Германия ще предостави до 10 млрд. евро с хоризонт до 2027 г., за да смекчи разходите на потребителите във връзка задължителното постепенно премахване на котли, работещи с изкопаеми горива, в страната, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с плана.

Стойността на годишната федерална подкрепа ще възлиза на 2,5 млрд. евро и ще бъде финансирана от германския специален фонд за климата и трансформацията.

Фондът беше създаден миналата година, за да предоставя средства за мерки за опазване на околната среда и за прехода към по-чиста икономика.

Споразумението за размера на помощта идва след месеци на спорове в рамките на управляващата коалиция относно дизайна на противоречивото законодателство за отоплението, което все още се нуждае от парламентарно одобрение.

Германският таблоид  Bild определи закона - който беше предложен от министъра на икономиката Роберт Хабек - като "топлинен чук" поради разходите, които потенциално налага на гражданите. Той ефективно забранява инсталирането на нови котелни системи с изкопаеми горива от следващата година.

След общественото недоволство законодателството беше променено. Тази седмица коалицията се съгласи да субсидира до 70% от инвестиционните разходи за нови термопомпи, ако собствениците на жилища действат бързо.

В момента държавата покрива само до 40%, а разходите за такива захранвани с електричество устройства могат да достигнат 35 хил. евро.

В отделен закон общините трябва да представят план най-късно до 2028 г. за това как възнамеряват да премахнат емисиите от топлоснабдяването си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 10 месеца
И после се чудят,че крайнодесните в Германия засилват позициите си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още