IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом продава права за ползване на офшорна вятърна енергия в Мексиканския залив

Това ще бъде първата подобна сделка в региона, доминиран от добива на петрол и газ

22:00 | 20.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на американския държавен глава Джо Байдън ще отдаде под наем три зони с офшорни вятърни турбини в Мексиканския залив с обща площ от над 75 хил. декара, съобщава Bloomberg.

Зоната се намира край бреговете на Тексас и Луизиана и ще бъде предложена на търг през август. Това ще бъде първата по рода си сделка за вятърна енергия в региона.

Парцелите разполагат с общ инсталиран капацитет от 3,7 гигавата, достатъчен да се захранят повече от 1 млн. домакинства, изтъква администрацията.

Решението на Белия дом показва, че американските  власти са готови да осигурят тласък на развитието на офшорната вятърна енергия във време, когато редица проекти по източното крайбрежие се сблъскват с препятствия като нарастващи разходи, които накараха някои компании за комунални услуги да се въздържат от инвестиции и тласнаха предприемачите да опитата да предоговорят сделките.

Като петролен център, Мексиканският залив разполага с инфраструктура и работна сила, която може да бъде преквалифицирана с фокус върху вятърната енергия.

„Забележителната синергия между офшорния петрол и газ и офшорния вятър е очевидна“, изтъква Ерик Милито, президент на Националната асоциация на океанските индустрии.

В края на миналата година Вашингтон продаде на търг пет наети площи край бреговете на Калифорния за общо 757 млн. долара. Целта е да се разположат 30 гигавата офшорна вятърна енергия до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още