IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екстремните метеорологични условия оскъпяват застраховките на вятърни и соларни паркове

Разработчиците на проекти за възобновяема енергия в САЩ се сблъскват с по-високи премии и по-строги изисквания при застраховане на своите съоръжения

19:00 | 02.08.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Застрахователи като FM Global се стремят да определят колко устойчиви са проектите за възобновяема енергия на бури и други интензивни метеорологични условия.

В невзрачна сграда в изследователски кампус в Роуд Айлънд служители на FM Global изстрелват парчета лед от оръдие по слънчеви панели, опитвайки се да открият уязвимости. Компанията тества панели, за да направи препоръки към разработчиците на такива проекти за това дали фотоволтаиците ще могат да издържат на метеорологичните условия, специфични за определена област. Съоръжението на FM Global може също така да симулира бедствия като урагани, наводнения и пожари.

„Много райони, които са узрели за слънчева енергия, са уязвими на градушки“, изтъква Лу Грицо, главен научен директор в FM Global. Компанията е определила Скалистите планини на изток до Големите равнини и Западен Тексас като зона с висок риск.

Разработчиците на чиста енергия започват да включват по-високите разходи за застраховка в своите бизнес планове. SB Energy моделира 3 долара за киловат, за да застрахова типичен соларен парк в САЩ.

Миналото лято градушки причиниха близо 300 млн. долара загуби в Тексас, почти два пъти повече от финансовия удар, причинен от силните бури, горските пожари и наводненията в редица вятърни и слънчеви съоръжения в САЩ от 2020 г. насам, изчислява GCube, поемател на проекти за възобновяема енергия. 

В същото време разработчиците на енергия от възобновяеми източници в САЩ са изправени пред по-рестриктивни условия с по-малко покритие за събития като градушки.

Нововъзникващите източници на чиста енергия, като проекти за улавяне на въглерод и водород, също се борят да намерят адекватно застрахователно покритие, коментира Арън Ратнър, рисков капиталист и съосновател на Climate Risk Partners, стартът застрахователна компания. Липсата на покритие е „една от най-сериозните пречки в прехода към устойчива енергия“, изтъква Ратнър. 

Ескалиращите застрахователни разходи за зелена енергия натежават във важен за индустрията момент.  Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предлага стимули на стойност милиарди долари за проекти за чиста енергия, за да помогне за ускоряване на прехода на страната далеч от изкопаемите горива. Междувременно учените предупреждават, че светът трябва да действа бързо, за да намали парниковите газове, задържащи топлината, за да избегне пагубни последици от глобалното затопляне.

В райони, където продължават да строят, разработчиците на чиста енергия предприемат мерки за адаптиране към повишения климатичен риск. За своите соларни паркове, разположени в райони, застрашени от градушка, Lightsource разполага с екип от хора, които следят времето и могат дистанционно да накланят панелите, за да ги предпазят от градушка преди големи бури.

В западните части на САЩ застрахователите са наложили по-строги стандарти за почистване на тревата и растителността около слънчевите съоръжения, за да намалят риска от горски пожари.

SB Energy изтъква, че сега работи със застрахователен брокер, за да анализира рисковете от природни катастрофи, преди да инвестира в съоръжение. Компанията също така разполага с метеорологични монитори и дистанционно управлявани панелни тракери за своите соларни паркове, уязвими на градушка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 9 месеца
До: evlogi ... обикновено използват изотопното фракциониране от определен материал - основно се използват стабилни изотопни съотношения на кислород (18O/16O), въглерод (13C/12C), водород (D, деутерий, 2H/1H), азот (15N/14N) ... това е прецизна и сложна наука ... има специализирани учебници , цели катедри се занимават с такива неща , не с писане по форумите на кратки преразкази от фейкчета по картинка ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 9 месеца
До: evlogi ... не влизай в гащите на ултра (обратното на остро) парче циклопа ... тва е мега необразован асоциален индивид ... виж този професор по палеобиология и геология е нахвърлял някои неща ... https://***.quora.com/How-do-scientists-know-what-the-global-temperature-was-millions-of-years-ago/answer/David-Hickey-54?ch
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
evlogi
преди 9 месеца
До: RadkoG Как от столетия, юли е най-горещият месец от 120 000 години насам.Чудесно е,че са започнали да си записват отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
cyclop
преди 9 месеца
До: RadkoG аМА Глобалнотемпература, НАЛи. Ако вярваш на измишльотини, няма да останеш гладен. Всеки ден ще те нахранят с нова. И не знам как не си чул, но не е от "столетия", а от 120 000 години. Поне си хапни цялата измишльотина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
RadkoG
преди 9 месеца
До: cyclop Юли 2023 е най горещият месец от столетия насам. Ако не вярваш на професоналистите поне си вярвай на термометъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 9 месеца
ООО НЕЕЕ ИЗМИШЛЬОТИНИТЕ ОСКЪПЯВАТ ЗЕЛЕНИЯ ХАЙВЕР! ПОСКАМ САЛЗА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още