IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екстремните метеорологични условия оскъпяват застраховките на вятърни и соларни паркове

Разработчиците на проекти за възобновяема енергия в САЩ се сблъскват с по-високи премии и по-строги изисквания при застраховане на своите съоръжения

19:00 | 02.08.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Соларният парк Scottsbluff в западната част на Небраска, САЩ, е построен така, че да издържи на повечето градушки. Но ледените топчета, които валяха в края на юни, бяха по-големи от бейзболни топки, пише Bloomberg.

Градушката — част от по-мащабните екстремни метеорологични условия, свързани с бури и горещини, изострени от изменението на климата – разби по-голяма част от стъклените панели в Scottsbluff , проектиран да захранва повече от 650 домакинства в района. Съоръжението остава извън експлоатация вече повече от месец. Неговият собственик, частният предприемач Arevon Energy Inc., все още оценява щетите.

Соларните и вятърни паркове са важни оръжия в битката срещу климатичните промени и високите нива на емисии на въглероден диоксид. Но тяхната ефективност често е ограничена от щети, предизвикани от бури, наводнения, горски пожари и други бедствия, свързани с глобалното затопляне. Това ги прави по-трудни за застраховане. Премиите за имуществени застраховки за соларни паркове в САЩ скочиха с до 50% през последната година, което заплашва да забави въвеждането на нови мощности.

Екстремните метеорологични условия „се превърнаха в огромен риск за финансирането на тези проекти“, изтъква Джейсън Камински, главен изпълнителен директор на консултантската компания kWh Analytics. „Всичко, което увеличава разходите, може да забави разгръщането на възобновяемата енергия, необходима за енергийния преход“, добавя той.

В райони, особено силно предразположени към природни бедствия, някои компании за възобновяема енергия са спрели изцяло разработването на проекти поради високите разходи за застраховане. Lightsource BP, глобален разработчик на слънчева енергия, в който 50% държи петролният гигант BP Plc, досега избягваше да строи оншорни и офшорни проекти в Мексиканския залив поради риска от урагани.

„Сега не всеки проект вече може да бъде застрахован“, споделя Кевин Кристи, ръководител на отдела за иновации и оперативни постижения за Северна и Южна Америка в Lightsource.

Големите загуби, причинени от неотдавнашните природни бедствия в САЩ, повишиха цените на всички видове имуществени застраховки. В Калифорния някои големи застрахователи стигнаха дотам, че наскоро престанаха да предоставят нови застрахователни полици за имущество и злополука срещу риск от горски пожари. Farmers Insurance заяви миналия месец, че ще се оттегли от Флорида поради излагане на риск в щата, където ураганите са често срещани.

И докато разходите за застраховки нарастват навсякъде, се наблюдава оттегляне от проектите за възобновяема енергия. Тъй като екстремното време затруднява изграждането на слънчеви и вятърни проекти, това на свой ред заплашва да удължи зависимостта от изкопаемите горива и да допринесе за глобалното затопляне, което на първо място увеличава риска от разрушителни метеорологични условия.

Застрахователните премии за соларни проекти в различните страни. Източник: Bloomberg Застрахователните премии за соларни проекти в различните страни. Източник: Bloomberg

Цената на застраховките на соларни проекти е нараснала с повече от средното за пазара на имуществено застраховане, коментира Майкъл Колоднър, ръководител на отдела за възобновяема енергия и енергетика в САЩ зав Marsh. В Тексас и югоизточните щати исковете са се увеличили и премиите са се повишили с до 50% през последната година, показва проучване на BloombergNEF. В райони с висок риск застрахователните компании ограничават покритието си до 10 млн. долара, което означава, че големите проекти трябва да търсят покритие от множество застрахователи, изтъкват от адвокатската кантора Norton Rose Fulbright.

Проблемът се простира далеч отвъд САЩ. Средните разходи за застраховка на соларни проекти в Япония са най-високите в света поради рисковете от природни бедствия, като екстремното време в Италия също повишава цените на застраховките в страната.

Вятърните турбини се оказват малко по-устойчиви на суровото време, изтъква Колоднър. Междувременно тези проекти скъпи за застраховане, дори когато при тях премиите не са нараснали толкова драстично, колкото при соларните инсталации.

През юни торнадо повреди пет преносни стълба, свързани с вятърен парк в Тексас, собственост на Ecofin US Renewables Infrastructure Trust, принуждавайки оператора да спре съоръжението, докато се извършва ремонтна дейност. Силна буря разби друг вятърен парк в Оклахома миналата година, собственост на American Electric Power Co.

Последна актуализация: 18:55 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 8 месеца
До: evlogi ... обикновено използват изотопното фракциониране от определен материал - основно се използват стабилни изотопни съотношения на кислород (18O/16O), въглерод (13C/12C), водород (D, деутерий, 2H/1H), азот (15N/14N) ... това е прецизна и сложна наука ... има специализирани учебници , цели катедри се занимават с такива неща , не с писане по форумите на кратки преразкази от фейкчета по картинка ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 8 месеца
До: evlogi ... не влизай в гащите на ултра (обратното на остро) парче циклопа ... тва е мега необразован асоциален индивид ... виж този професор по палеобиология и геология е нахвърлял някои неща ... https://***.quora.com/How-do-scientists-know-what-the-global-temperature-was-millions-of-years-ago/answer/David-Hickey-54?ch
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
evlogi
преди 8 месеца
До: RadkoG Как от столетия, юли е най-горещият месец от 120 000 години насам.Чудесно е,че са започнали да си записват отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
cyclop
преди 8 месеца
До: RadkoG аМА Глобалнотемпература, НАЛи. Ако вярваш на измишльотини, няма да останеш гладен. Всеки ден ще те нахранят с нова. И не знам как не си чул, но не е от "столетия", а от 120 000 години. Поне си хапни цялата измишльотина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
RadkoG
преди 8 месеца
До: cyclop Юли 2023 е най горещият месец от столетия насам. Ако не вярваш на професоналистите поне си вярвай на термометъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 8 месеца
ООО НЕЕЕ ИЗМИШЛЬОТИНИТЕ ОСКЪПЯВАТ ЗЕЛЕНИЯ ХАЙВЕР! ПОСКАМ САЛЗА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още