IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени застрашават древни китайски пещери с произведения на изкуството

Екстремното време води до обилни валежи и влага в пустините на провинция Гансу

18:31 | 17.07.23 г. 3
Снимка: wikipedia.org
Снимка: wikipedia.org

Произведения на изкуството и статуи в китайските пещери Дунхуан оцеляват през пясъчни бури, политически катаклизми и туристи от над хилядолетие. Сега обаче защитниците казват, че те се изправят пред най-неумолимия си враг досега – климатичните промени, предава Bloomberg.

Екстремното време води до обилни валежи и влага в пустините на провинция Гансу, които пазят пещерите и произведенията на изкуството в тях от появата им през 4-ти век, посочва Greenpeace East Asia. Деликатните рисунки все повече се белят и лющят и се образуват пукнатини, които могат да подкопаят структурната цялост на самите пещери.

„Увеличените пристъпи на валежи в пустинята представляват сериозен риск“, казва Ли Джао, изследователка в Greenpeace. „Вече се случват скокове във влажността, внезапни наводнения и пропадания“.

За Ли най-тревожното нещо е, че щетите се случват, въпреки че пещерите, включени в списъка на ЮНЕСКО, са сред най-добре финансираните и внимателно следени обекти на културното наследство в Китай. Вероятно има хиляди други по-малко известни обекти, изправени пред подобни рискове, и те трябва да се идентифицират и защитят, казва тя.

Изследователи от Франция през Намибия и Индонезия до Австралия откриват доказателства, че изменението на климата ускорява деградацията на някои от древните пещерни и скални изкуства в тези страни. Наводненията могат да разрушат произведения на изкуството, кристализацията на сол може да причини обелване и лющене, а комбинацията от влага и топлина може дори да причини рухване на скалите, върху които е нарисувано изкуство. Скулптура и фреска в пещерите. Снимка: wikipedia.org Скулптура и фреска в пещерите. Снимка: wikipedia.org

Дунхуан е бил пустинен оазис и честа спирка за търговци, пътуващи по Пътя на коприната между Китай и Централна Азия. Първата пещера е издълбана в скалите там около 366 г. сл. Хр., според ЮНЕСКО, а през следващите 1000 години те се превръщат в едно от най-богатите хранилища на будистко изкуство в света, включващо смесица от стилове от Китай, Индия, Турция и различни етнически малцинства.

Пустинните условия са помагали за запазването на картините и статуите в продължение на векове. Гансу обаче е свидетел на променящи се метеорологични модели през последните десетилетия. Средната температура в провинцията се покачва с 0,3 градуса по Целзий на всеки 10 години, което е по-бързо от средното за света. А от 2000 г. общите валежи в провинцията са се увеличили, докато броят на дъждовните дни намалява, което води до повече пристъпи на интензивни дъждове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
cyclop
преди 9 месеца
Някога, не твърде отдавна, пустинята Сахара е била плодородна и е имало реки, течащи през нея. Виждат се на стари карти. Но сахарците са карали коли и са яли месо и са си прецакали КЛЕММАТЪЪЪЪ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
evlogi
преди 9 месеца
И обилни валежи и влага в пустинята е нещо лошо? Браво бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
cyclop
преди 9 месеца
ОНЕЕЕЕ ПАК КЛЕМАТИЧНЕПРОМЕНИИИ те застрашават буквално сяко1 нещо на света навсякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още