IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Фатих Бирол светът е „в началото на края“ на епохата на изкопаеми горива

Ръководителят на МАЕ приветства „историческата повратна точка“, но призовава политиците да направят повече, за да ускорят енергийния преход

13:38 | 12.09.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Светът е „в началото на края“ на епохата на изкопаеми горива, смята ръководителят на световната енергийна надзорна агенция, която за пръв път прогнозира, че търсенето на петрол, природен газ и въглища ще достигне върха си преди 2030 г.

Според новите прогнози на Международната агенция по енергетика (МАЕ) потреблението на трите основни изкопаеми горива ще започне да намалява през настоящото десетилетие заради бързия ръст на възобновяема енергия и разпространението на електрически превозни средства.

„Свидетели сме на началото на края на епохата на изкопаеми горива и трябва да се подготвим за следващата епоха“, казва ръководителят на МАЕ Фатих Бирол за Financial Times по повод прогнозите, които ще бъдат публикувани следващия месец в доклада на агенцията World Energy Outlook. „Това показва, че политики по климата работят“, каза той.

В свой коментар за FT Бирол приветства „историческа повратна точка“, но призовава политиците да направят повече, за да ускорят енергийния преход и да намалят емисиите въпреки политическите пречки пред декарбонизацията.

Правителствата в цял свят увеличават инвестициите във възобновяеми източници в отговор на климатичните промени и енергийната криза, предизвикана от нашествието на Русия в Украйна, но много от тях се сблъскват с негативна реакция заради разходите по време на кризата с разходите за живот.

МАЕ, която се финансира основно от ОИСР, каза миналата година, че съвкупното търсене на изкопаеми горива може да достигне върха си около 2030 г. Сега обаче изтегля напред прогнозите си, тъй като въвеждането на възобновяеми технологии се е ускорило през последните 12 месеца.

Бирол подчертава още „структурните промени“ в икономиката на Китай, докато тя се пренасочва от тежка промишленост към по-малко енергоемки отрасли и услуги.

„През последните 10 години Китай формираше около една трета от растежа в търсенето на природен газ на световно ниво и две трети от растежа в търсенето на петрол“, казва Бирол. „Слънчевата, вятърната и ядрената енергия ще изядат потенциалния растеж на въглищата в Китай“, посочи той.

Шефът на МАЕ казва, че политиците трябва да бъдат „пъргави“, за да се адаптират към енергийния преход и твърди, че той може да бъде ускорен чрез „по-силни климатични политики“ въпреки опасенията в западните столици за толерантността на избирателите към бързите промени.

САЩ и ЕС започнаха амбициозни програми в подкрепа на растежа на възобновяемата енергия, но са изправени пред критики от политически противници заради разходите.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола предупреди този месец, че климатичните политики на Брюксел рискуват да изтласкат избирателите към популистките партии, а във Великобритания правителството се отказа от нов сондаж за петрол и газ и разкритикува разширяването на зоната в Лондон с ултраниски емисии.

Бирол казва, че големи нови проекти за изкопаеми горива рискуват да се превърнат в т.нар. блокирани активи, но признава, че ще са нужни известни инвестиции в доставките на газ и петрол, за да се компенсират спадове в съществуващи полета.

Както той, така и МАЕ са изправени пред атаки от големи производители на изкопаеми горива, които предупреждават, че недостатъчното инвестиции в доставки на газ и петрол носят риск за бъдещи енергийни кризи, ако прогнозите за върха на потреблението се окажат твърде оптимистични.

ОПЕК обвини МАЕ през април, че предизвиква „волатилност“ на пазарите чрез призивите си да се спрат инвестициите в нови петролни разработки.

„Петролните и газови компании може не само да преценяват погрешно общественото мнение... те може би грешно преценяват пазара, ако очакват по-нататъшен растеж на търсенето на петрол и газ през това десетилетие“, казва Бирол.

„Новите широкомащабни проекти за изкопаеми горива носят не само големи климатични рискове, но и големи финансови рискове“, добавя той.

Бирол призова политиците да не бъдат самодоволни, предупреждавайки, че емисиите трябва да спаднат бързо след върха си в средата на 20-те години на този век, за да има някакъв шанс за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

„Очакваме в средата на това десетилетие глобалните емисии да достигнат върха си, но все още сме далеч от постигането на климатичните ни цели дори с допълнителни политики“, казва Бирол и добави: „Можем да ускорим това, ако въведем правилните нови политики... Това е в нашите ръце”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 7 месеца
Възможно е да е така.Но подозирам,че краят на този край е доста далеч в бъдещето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още