IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Блумбърг влага 500 млн. долара в закриването на всички въглищни централи в САЩ

Бившият кмет на Ню Йорк цели също да намали наполовина мощностите, захранвани с природен газ, до 2030 г.

07:35 | 21.09.23 г.
Майкъл Блумбърг. Снимка: Bloomberg
Майкъл Блумбърг. Снимка: Bloomberg

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви в сряда, че ще вложи 500 млн. долара в следващия етап на кампанията си за енергиен преход, чиято цел е да затвори всички въглищни централи в САЩ и да намали наполовина мощностите, захранвани с природен газ, до 2030 г., предаде Ройтерс.

Инвестирането на 500 млн. долара в десетилетната му инициатива "Отвъд въглерода" има за цел да "довърши работата с въглищата", като работи с щатски и местни организации, за да постигне затварянето на около 150-те въглищни централи в САЩ, които все още не са излезли от експлоатация, да намали наполовина мощностите на газ и да блокира изграждането на нови газови централи.

Блумбърг вече е похарчил над 500 млн. долара в подкрепа на кампанията на американската екологична организация Sierra Club "Отвъд въглищата", която първоначално имаше за цел до 2020 г. да бъдат изведени от експлоатация 30% от въглищния парк на САЩ. В крайна сметка кампанията ускори извеждането от експлоатация на над 60% от въглищните централи в страната до тази година и отдели 85 млн. долара за подобна мисия за борба с разширяването на нефтохимическите централи в САЩ.

"Работейки с нашите партньори в цялата страна, ние се надяваме да променим начина, по който захранваме Америка, като излезем извън рамките на изкопаемите горива и ги заменим с възобновяема енергия", заяви Блумбърг, който е специален пратеник на ООН по въпросите в областта на климата.

Със средствата ще бъдат подкрепени съдебни дела, заведени срещу компании за комунални услуги и енергийни корпорации от граждански групи, застъпничество за държавни и местни политики и финансиране на местни общности в случай на закриване на въглищни централи, уточняват от благотворителната организация на Блумбърг Bloomberg Philanthropies.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви на годишната среща на високо равнище по въпросите на климата на Общото събрание на ООН, че времето за справяне с изменението на климата изтича, отчасти благодарение на "неприкритата алчност" на интересите, свързани с изкопаемите горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още