IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИД: Токът от въглищата ще поскъпва, трябва да мислим за алтернативи

Бизнесът е готов да поеме всички освободени работници в сектора, каза анализаторът Ремина Алексиева

15:50 | 03.10.23 г. 5

Токът, произведен от въглища, ще поскъпва и е само в наш интерес да мислим какви са алтернативите. Това коментира Ремина Алексиева, анализатор в програма "Енергетика и климат" към Център за изследване на демокрацията (ЦИД), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. След 2025 година ролята на въглищата в енергийния микс ще намалява, отбеляза тя, цитирайки прогноза на ЦИД.

Преходът от въглищните централи е закъснял, а енергията, произведена от тях, само ще поскъпва. За успешния преход трябва да се мисли в икономически, социален и екологичен план. Според събеседника за успешен преход трябва да има успешни планове за инвестиции, социална подкрепа за засегнатите работници и екологичен план – като рекултивация. И по трите плана България изостава, липсва консенсус за точните години за спиране на мощностите.

Териториалните планове за справедлив преход трябваше да бъдат ревизирани неколкократно, но те са били „затлачени“ и не са били приети. "Трябва да има синхронизация между стратегиите за преход, нужна е компенсация на работещите в сектора и условия за преквалификация", допълни тя.

Алексиева потвърди тезата, че бизнесът е готов да поеме всички освободени работници в сектора. "Има доста инвеститорски интерес и се очаква да поемат нови хора. Доста е вероятно заплатите, предложени от бизнеса, да достигат високия стандарт, желан от работниците“, смята анализаторът. Проблемът по тази тема е, че липсва информация - не бяха направени срещи навреме от страна на институциите. „Гражданското общество се опитва да попълни тази липса, но гражданското общество не може да отговаря за функциите на институциите“, отбеляза тя. 

Относно промените в закона за възобновяема енергия Алексиева смята, че законът за възобновяема енергия е спорен. „Ключова роля е демократизация на сектора – ролята на гражданите и малките производства. Има потенциал в тази насока, който трябва да бъде отключен и за производство в по-големи мощности“, каза гостът.

Разпоредбата, свързана с гаранцията, която се заплаща на разпределителните дружества в аванс за всеки произведен мегават, от страна на производителите, е спорна казва Алексиева. Идеята на мярката е да създаде „среда на сигурност“, тъй като производители имат голям капацитет, но поради административните затруднения не могат да се включат в мрежата, каза Алексиева. Тя допълни, че е важно да се помисли на кой етап да се плаща и кои производители да заплащат. „Малките производители не бива да бъдат затруднявани", каза събеседникът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... що ве ?! тия дето цоцаха до последно от кремиковци , от химко , от мините са некви разли9чни ли ве ?! почва ли лейкатати да вдява кво е либерализация на пазара или не ?! и що се дърпат тукашните от нея ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
andy
преди 7 месеца
А на чия хранилка са ЦИД?! Да знаем от кого получават наклон за мисленето и изводите си! Онази зад малката лokва ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
До: khaoЩото "Голямата зелената измама" не е субсидирана!!! Съществува единствено и само заради това. Колко дyпeдaти имат далавирки в "зеленият" ток? Половината парламент май. Всички са на клона на държавно цицaнe! Малките комсомолчета, станаха големи бизнесменчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 7 месеца
До: 0pk ... верно ли си толкова тъъъъп, та незнаеш защо ще поскъпва ? :):) Само ще ти пусна една подсказка (не че ще се сетиш, ти си безнадежден случай, но да се пробвам), още много преди да се заговори за зелена енергия, въглищарите бяха тежко субсидирани от Държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 7 месеца
Когато разказваш, че ще поскъпва тока от въглища, обясни и защо именно ще поскъпва. Играем си тука на шикалки, като от една страна налагаме допълни финансови тежести върху производството а после обясняваме на офффсите - глей сега как поскъпва... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още