IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар ще доставя втечнен газ и за Нидерландия до 2050 г.

Държавната компания на емирството подписа аналогичен договор за доставка с Франция преди дни

17:00 | 18.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Катарската компания QatarEnergy подписа 27-годишен договор с Shell за доставката на втечнен газ в Нидерландия, съобщава Bloomberg. Това е второто споразумение на Катар за дългосрочни доставки (до 2050 година) в държава от Европейския съюз (ЕС), след като преди седмица подписа с френската TotalEnergies.

По силата на контракта Катар ще доставя по 3,5 млн. тона втечнен газ годишно на терминала в Ротердам.

Bloomberg отбелязва, че европейските енергийни гиганти подписват едни от най-дългосрочните контракти за доставката на втечнен газ. Европа се готви за втората си зима без тръбен газ от Русия и ще разчита основно на газа от Норвегия и доставките на втечнен газ.

Заради кризата в Близкия изток и експлозията по газопровод в Балтийско море, свързващ Финлания и Естония, цената на газа на нидерландската борса TTF рязко поскъпна до 54 евро за мегаватчас на 13 октомври. В ранната сесия днес (18 октомври) цената се движи около 50 евро за мегаватчас.

Европа планира въглеродна неутралност към 2050 година и природният газ беше едно от средствата за постигането на енергийния преход към тази цел. Плановете обаче рязко се промениха след началото на войната в Украйна, а страните от общността започнаха да търсят алтернативи на използвания от десетилетия руски природен газ.

Катар е сред водещите износители на втечнен газ в света след САЩ и Австралия. Страната се насочва към дългосрочни контракти, за да насърчи инвестициите в разработването на потенциала си в този сектор. Плановете на Доха са да увеличи производството с 64% до 2027 година.

Досега Катар е пласирал около 18,8 млн. тона от планираното увеличение на втечнения газ и свободни остават още около 40% от проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още