IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия опитва да си осигури гарантирани доставки на втечнен газ

Рискът заявените количества да бъдат пренасочени е голям, но е свързан със самата природа на търговията с втечнен газ

20:30 | 27.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия опитва да сключи договори за втечнен газ, обвързани с гаранции за доставките, пише Bloomberg. По този начин страната ще бъде защитена от търговци, преследващи печалбите, които да пренасочат в движение танкерите, ако видят по-добра възможност.

Плановете на правителството са да обвържат с такива клаузи договорите за около 50% от капацитета на терминалите ѝ за втечнен газ. Офертите ще бъдат набрани чрез търг, който ще се проведе през следващия месец, коментират от Deutsche Energy Terminal - компанията, която управлява държавните терминали в страната.

Искаме не просто да заявим, а действително да получим този газ, каза директорът на дружеството Петер Рьотген.

Това изискване показва растящата зависимост на Германия от втечнен газ и желанието ѝ да се защити от възможни проблеми, свързани с доставчиците.

През миналото лято Русия сви максимално доставките по "Северен поток" към Германия, а след това взривове унищожиха три от четирите тръби на проекта. В отговор Берлин ударно изгради терминали за втечнен газ.

Рисковете поръчаната доставка да не бъде получена не са малко заради самата природа на търговията с втечнен газ, пише още Bloomberg. Реално повечето кораби нямат предварително  обявена дестинация, за да могат търговците да реагират бързо на случващото се на конкуриращите се пазари в Азия и Европа.

Опитите на Германия да си подсигури доставките не изглеждат без основание на фона на подновилата се волатилност на европейските пазари.

Страната ще разполага и с още два държавни терминала за втечнен газ към края на първото тримесечие на 2024 година. Дълги години Берлин отлагаше процедурите заради достъпа си до евтин руски тръбен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 6 месеца
Абе нали щяха да го карат на дуване и припек?! Защо пак за газ питат????!!!! Или нещо тръгват да го издyвaт! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 6 месеца
Скъп ли ви беше тръбопроводния газ по дългосрочните гарантирани доставки, дрогаре немци? За зелков питам, шот него гой срам. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още