IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на електроенергия се свива с 21% през август

Доставките на природен газ в страната се увеличават с 22%, сочат данните на НСИ

14:04 | 30.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Производството на електроенергия в последния летен месец се свива с 20,8% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за производството и предлагането на енергийни продукти. През август в страната са произведени 3,27 тераватчаса електроенергия. Спрямо юли също има намаление - от 2,6 на сто.

Данните на статистиката показват, че по-голямата част от произведения в страната ток е доставен на вътрешния пазар - 2,6 тераватчаса. Спрямо миналия август това е с 1,2% повече, но на месечна база доставките намаляват с 2%.

При август добивът на твърди горива у нас достига до 1,3 млн. тона, което е с почти 47% надолу спрямо миналата година. Спрямо юли също има понижение, но в рамките на почти 4 на сто. На вътрешния пазар са доставени 1,36 млн. тона, като разликата се покрива с внос. Доставките са с 44% по-малки спрямо миналия август, е видно още от статистиката.

Графика: НСИ Графика: НСИ

Намаляването на добивите е свързано с края на рекордните цени на електроенергията в Европа. Доскоро въглищните централни у нас работеха на пълна мощност, тъй като високата цена на пазара покриваше техните разходи за производството. Сега цените са върнаха до обичайните нива, а често и зелените централи взимаха превес в производството на електроенергия през последните месеци.

Данните на НСИ показват още, че през август в страната са доставени 167 млн. куб. метра природен газ, което е с 22,8% повече на годишна база.

През август са произведени 171 хил. тона автомобилни бензини, или увеличение от 6,2%, като доставките на вътрешния пазар са 79 хил. тона. Това е ръст от 71,7% спрямо миналия август. При дизела също има ръст на доставките на вътрешния пазар, макар и производството да намалява с 11% до 289 хил. тона. Основната част от тях - 258 хил. тона, са доставени на вътрешния пазар, като ръстът спрямо миналата година е от 6,6 на сто.

Според европейските директиви България има правото да използва дерогация за руския петрол до края на 2024 година, но не и да изнася произведените от него горива - освен към Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още