IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЯД: България се нуждае от още четири 1000-мегаватови ядрени реактора

Подобна инсталация е заложена в Стратегическия план за развитие, като тези четири реактора трябва да бъдат изградени до 2050 г., изтъква доц. Младен Митев

22:50 | 09.11.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

България се нуждае от още четири 1000-мегаватови ядрени реактора, тъй като консумацията на енергия нараства. Това заяви във Велико Търново доц. Младен Митев, председател на Българското ядрено дружество (БЯД), цитиран от БНР. По думите му това е заложено в Стратегическия план за развитие, като тези четири реактора трябва да бъдат изградени до 2050 г.

При откриването на годишната конференция на Българското ядрено дружество Митев посочи, че засега у нас е постигната устойчивост с удължаването на живота на двата 1000-мегаватови енергоблока в АЕЦ „Козлодуй“ и подчерта, че тепърва трябва да развиваме нисковъглеродните източници на енергия.

На конференцията във Велико Търново беше припомнено, че преди дни бе подписан енергиен алианс за малки модулни реактори, част от който е и България. 

По думите на Искрен Цветков от АЕЦ „Козлодуй“ в следващите пет години предстои да се пенсионират около 700 души, работещи в централата, а заместването им е трудно.

„За обучение на оператор на блок се изискват минимум 18 месеца специализирано обучение след завършване на специалност „Ядрена физика“, коментира Цветков. 

В конференцията в старата столица участват представители на целия ядрен сектор, държавни институции, представители на академичната и научна общност, както и експерти от чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 5 месеца
Бе даже осем ни трябват, кво си играете на дребно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Tikva007
преди 5 месеца
С това, което остана да живурка като население по българските земи и за неговите представи за бъдещето, едва ли ще има България през 2050 г. Основни инвестиционни грижи на сегашното управление са във военната сфера и подготовката за война, което леко не съвпада с прогнозите за такова експлозивно развитие на икономиката, че да предизвика такъв глад за енергия и нужда от 4 х 100 ядрени реактори. Колкото за телефоните и телевизорите ток ще има и от слънце и батерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
zelka007
преди 6 месеца
мухаххахааа ... кви четири реактора ?! да не би около нас всички да си изключват всичко ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още