IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron възстановява работата в газовото поле "Тамар" край бреговете на Израел

Израелската армия е поела контрола над гр. Газа, съобщи министърът на отбраната Йоав Галант

11:25 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Американската копания Chevron съобщи, че възстановява работата си в газовото поле "Тамар" край бреговете на Израел. На 7 октомври Министерството на енергетиката на Израел обяви извънредно положение в сектора заради атаките на "Хамас" и инструктира енергийния гигант да прекрати работата по находището.

Очаква се до дни да бъде възстановен пълният добив на газ от находището. Основната част от него се използва за производство на електроенергия в Израел. Около 20% от газа се изнася към Египет и Йордания.

През 2022 година Израел е добил близо 25 млрд. куб. метра природен газ. От началото на конфликта с "Хамас" част от работата на полетата беше спряна, но добивът от "Левиатан", най-голямото израелско находище в Средиземно море, не беше засегнат. Добивът от това находище се насочва основно за износ - към Египет, но със спирането на работата на "Тамар" част от продукцията се използваше и на вътрешния пазар.

Платформите на "Тамар" се намират на около 25 километра навътре в Средиземно море и при ясно време се виждат от Ивицата Газа и са в обхвата на артилерийски обстрел.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант коментира в понеделник (13 ноември), че "Хамас" е изгубил контрола върху град Газа, пише The Times of Israel. "Няма сила, която да спре израелската армия. Израелската армия напредва навсякъде. "Хамас" загуби контрола над Газа" коментира той.

Според палестинските власти блокадата на Ивицата Газа продължава и хуманитарната криза ще се влоши още повече, тъй като до дни вероятно ще спре работата на част от комуникационните компании и доставчиците на интернет. Причината е изчерпването на резервите от горива. Това може да попречи на координацията на спасителните акции в анклава.

CNN потвърждава, че от дни не може да осъществи връзка през интернет със свои източници в Ивицата Газа, макар че телефонните връзки все още да работят. Болници в региона също са заплашени от спиране на работата заради липсата на гориво за генераторите си. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари коментира, че под детска болница в Ивицата Газа са открити подземия, използвани от "Хамас". В тях е бил разположен команден център, складирани жилетки с експлозиви, други експлозиви и автомати АК-47 ("Калашников"). 

В понеделник 564 чужди граждани бяха евакуирани от Ивицата Газа през пункта Рафах, а в анклава са влезли 154 камиона с помощ - храни, вода, медикаменти и медицинско оборудване, съобщават още египетските митнически власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още