IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли светът да намали въглеродните емисии без ВЕИ?

118 държави се съгласиха да удвоят усилията си за подобряване на енергийната ефективност по време на COP28

08:23 | 14.12.23 г. 2
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Какво би се случило, ако има как бързо да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид, но без да се налага да бъдат изграждани толкова много възобновяеми енергийни източници? Всъщност много експерти са категорични, че това е напълно възможно, пише в коментар Ройтерс.

Единственото, което трябва да се направи, е увеличаването на енергийната ефективност, добавят те. Ако намалим потреблението на електроенергия, тогава ще е нужно да горим по-малко изкопаеми горива и да строим по-малко соларни или вятърни централи.

Това обаче означава съществено подобрение на ефективността на енергийната мрежа, промяна в начина на потребление, включително и отказа на т.нар. "уреди вампири", които теглят електроенергия, дори и да са изключени, уреди с ниско потребление на енергия като термопомпи или LED-осветление.  По-добрата енергийна ефективност е свързана и с по-добрите изолации на сградите, което да намали нуждата от охлаждане и от отопление, електрификация на транспорта и т.н.

Електрическите двигатели са много по-ефективни от конвенционалните. Според данни на Министерството на енергетиката на САЩ електромобилите използват почти 80% от електроенергията, за да захранят движението си спрямо 12% до 30% от бензина или дизела за останалите автомобили.

Готвенето с електрическа печка също е в пъти по-ефективно, отколкото с печка на дърва, каквито масово се използват в Африка, допълват от Оксфордския университет.

По време на климатичната конференция COP28 в Дубай 118 държави се разбраха за подобряване на енергийната ефективност с 4% всяка година до 2030 година. Това означава удвояване на усилията в тази насока спрямо наблюдаваните през 2022 година.

Международната агенция за енергетика (МАЕ) сочи енергийната ефективност като едно от бързите и най-евтините средства за намаляването на емисиите въглероден диоксид.

Според анализите на експертите от датската компания Danfoss, която произвежда уреди за охлаждане и отопление, удвояването на мерките за енергийна ефективност в ЕС и Великобритания ще намали общите въглеродни емисии с 40 млн. тона годишно до 2030 година, което пести 10,5 млрд. евро годишно.

Данни на Движението за енергийна ефективност пък сочат, че индустрията по света може да спести 437 млрд. долара годишно от подобряването на енергийната ефективност до 2030 година.

От 2020 година насам светът е "мобилизирал" 1 трлн. долара за подобряване на енергийната ефективност. Основно това са мерки в подкрепа на електромобилността и санирането на сгради. През миналата година в ЕС имаше истински бум на продажбите на термопомпи заради ръста в цената на газа и електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 4 месеца
можем да намалим вредните емисии като използваме повече природен газ. Природният газ е модерният зелен избор за всички, които искат по-чист въздух за себе си и своите деца. И също така спестяваме хиляди тонове вредни емисии с него в сравнение ако ползваме твърди и течни горива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 11
khao
преди 4 месеца
разбира се че може... :) но с ВЕИ ще е по лесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още