IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Янева: В България има огромен брой ресурси по отношение на възобновяемата енергия

Имаме възможност за икономика, базирана на много по-висока добавена стойност, коментира заместник-председателят на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия

16:17 | 14.12.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На територията на България са събрани огромен брой ресурси по отношение на възобновяемата енергия. Съществуват и множество опции за участие на индустрията и развитие на индустриални производства, свързани с новите технологии. Това мнение изрази в специализираното предаване „Чиста енергия“ на Bloomberg TV Bulgaria Марияна Янева, заместник-председател на Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия.

Имаме възможност за икономика, базирана на много по-висока добавена стойност, отколкото в момента, заяви тя.

"Освен България и целият регион има значителен ресурс от възобновяема енергия", подчерта тя след участието си в енергийната програма на конференцията COP28. Панелът, в който е участвала, е бил посветен на регионалното сътрудничество и възможностите на Югоизточна Европа да допринесе за осъществяването на целите, свързани с намаляване на емисиите чрез намаляване на потреблението и производството на изкопаеми горива по справедлив начин, утрояване на възобновяемата енергия и удвояване на енергийната ефективност, както и употребата на нисковъглеродни горива като газа.

Янева потвърди, че както на регионално, така и на световно равнище най-трудна е темата за постепенния изход от изкопаемите горива, което естествено е застрашаващо за държавите, които разчитат на този тип ресурси.

Експертът обясни, че ако договорените цели на глобално ниво в действителност са доброволни и дават възможност на държавите да избират по какъв начин да стигнат до нетна нула без достатъчна яснота, съществува опасност от "разводняване на политиките".

Именно затова, тя изтъкна нуждата от ясен ангажимент накъде да се насочи светът, но се надява страните да го правят заедно, „тъй като в момента повечето правителства не са склонни да поемат рискове, а подобен ангажимент изисква кураж и дълбоки познания в сферата“.

По отношение на финансирането по пътя към нетната нула, при която емитираните и компенсираните емисии да са нула, Янева смята, че в момента то е проблем, тъй като имаме по-високи разходи за него. "В това е ролята на политиците и твърдият ангажимент – поемането и поставянето на цели в тази посока – това би дало тази сигурност на финансиращите институции, че инвестират парите си с възвращаемост, а няма да се борят с много играчи на пазара", коментира тя.

С какво икономиката на България допринася за производството на електромобили? Ще оценят ли южнокорейските инвеститори потенциалът на страната ни за направа на иновационни продукти? Как да се балансират различните технологии за възобновяема енергия, без да се приотизира една или друга от тях? Как ще се привлича капитал в новите енергийни технологии?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 4 месеца
До: borisovaaaaaaaСписъкът на находищата на природен газ в България е много дълъг, но никой не му обръща внимание а това са данни по геоложки проучвания! Не мога да разбера, защо темата толкова се пренебрегва и защо все търсим да купуваме, когато имаме газ който да задоволи нуждите ни за десетилетия напред. Освен всичко друго и икономически ще се подобри състоянието на страната ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 4 месеца
имаме огромни ресурси що се отнася до природен газ.. Газификацията е една от най-подходящите мерки за повишаване на енергийната ефективност при първичното и крайно потребление. Природният газ е първичен енергоносител, който директно достига до крайните потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... та недъгав политкомисар ... колкото сме инсталирали и както сме си подредили , така и ще генерираме и консумираме ... с таз енергетика толкоз ... но !! тренда се счупи преди 2-3 годинки ... и сега виждаш полекинка какво се задава ... :))) ... и то не е нито газови централи , нито въглища ... омиргате целото антиваксър-газовик ... !! ... като паметник на СА омиргате ... на склад за реставрация ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... хехе ... твойта експертиза за меките и твърдите я знаем . не пропускаш да се изтъкнеш с познания по темата . не е истина колко натурално си прозззт . бих написал още ама ще ме баннат за пореден път ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 4 месеца
Някъде по-надолу писах, че персони с мек, или съвсем без, лесно се разпознават по няколко визуални признака, един от които е склонността към мегалоплямпане и празнословие. Огромните ресурси по отношение на ВЕИ лесно се проверяват в реални, а не вербални измерения на сайта на ЕСО ( https://eso.bg/doc/?460 ), където днес, 14.12.23, 17:14 ч., от инсталирани над 4 ГВт. ВЕИ мощности, генерацията е както следва: ВяЕЦ - 150 МВт, Малки ВЕЦ - 224 МВт, ФЕЦ - 0 Вт, Товар (потребление) на РБ - 5560 МВт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 4 месеца
разбира се , че имаме огромен потенциал за ВЕИ ... :))) ... а добър ден !! но според форумните копейкопоклонници , върли фенове на газовите пАтоци , това не е така ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още