IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как решава проблемите с климата на национално ниво "Тракия икономическа зона"

Ще направим прототипи, свързани с електромобилността, включително за батерии и рециклиране, коментира инж. Пламен Панчев пред Bloomberg

20:23 | 12.12.23 г.

„Тракия икономическа зона“ е един от добрите примери като проект, който решава проблемите с климата на национално ниво. Това беше посочено при откриването на българския павилион по време на COP28 и той предизвика огромен интерес от международни инвеститори. За това съобщи инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Представянето на България е изключително и е доказателство колко много можем да постигнем, ако сме обединени“, заяви той и подчерта, че на откриването на българския павилион са присъствали президентите на България, Полша, Армения, както и представител на Казахстан.

Част от проектите, представени в българския павилион, са предизвикали огромен интерес. Сред тях са разработки на „Ендуросат“, „Дронамикс“, „Ники Мотърс“, Аграрния университет в Пловдив, Военноморската академия.

На въпрос как ще се отразят срещите и разговорите по време на конференцията на бизнеса у нас и неутрално въглеродния преход на "Тракия икономическа зона", инж. Панчев посочи, че това е новата конкурентоспособност на страната, която ще я направи по-силна.

„Няма инвеститор в последните три години, който идва в България и не казва ясно, че иска да използва възобновяема енергия и да прилага технологии, които му позволяват да намали въглеродните емисии“, заяви мениджърът.

Пламен Панчев даде пример с Schneider Electric, след като преди броени дни компанията откри първата термопомпа в промишлено предприятие в цялата си система, не само в България. „Говорим за всички заводи на компанията по света – за първи път това се направи в България и е голямо признание за пътя, по който се развиваме“, коментира той и потвърди, че в инвестицията, която компанията планира за следващата година, отново се предвижда възобновяема енергия.

Що се отнася до прехода на България и „Тракия икономическа зона“ към въглеродно неутрална икономика, инж. Панчев потвърди, че компаниите от зоната оптимизират употребата на водата. Той каза, че в момента се използва питейна вода за промишлени и противопожарни нужди, но в следващите пет години има планове това да се промени. „Ще се използва вода, която не се оскъпява, като се пречиства. Ще се рециклира и дъждовна вода, сега се проектира завод, в който водата ще се използва многократно“, обясни той.

Според него обучението на кадри, които да подсигурят енергийния преход, също е изключително важна тема за "Тракия икономическа зона". По думите му, в обединение с над 20 компании се отделя значителен ресурс за професионално образование, както и за сътрудничество с университети.

"На прага сме на първото много сериозно сътрудничество с четири университета, което ще позволи на чуждестранен инвеститор да направи изследователския си център в индустриалната зона заедно с тези университети. Съсредоточили сме се в електромобилността и съвсем скоро ще покажем резултати“, поясни мениджърът и разкри, че ще има направени прототипи, които ще се внедряват в производство, „включително за батерии, включително рециклиране“.

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още