IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Въвежда се терминология за нов двуполюсен модел между САЩ и Китай

Трябва да се разработи дефанзивна стратегия, която да позволи на украинците да нанасят загуби на руската армия, съветва експертът по международна сигурност и геополитика

13:15 | 05.12.23 г.

Срещата между Си Дзинпин и Джо Байдън в Сан Франциско на 15 ноември има много важно значение, защото тя е сериозен опит за подобряване на отношенията между САЩ и Китай. При интерпретацията от американската и европейската преса се използва понятието „двете суперсили“. В терминологията се въвежда нов двуполюсен модел, който е между Китай и САЩ. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика.

„На фона на близо десет конфликта по света и две големи войни затоплянето изглежда като бял кахър. По отношение на срещата на върха на климата COP28 има некоректност главно от основните играчи САЩ и Китай, които са най-големите замърсители, а те не участват в нея", посочи Кънчев.

Той разкри, че лидерите на международната конференция, която се провежда от 3 до 12 декември, имат много дълъг дневен ред. Той обясни, че са обсъдени 14 теми, което показва, че по всички големи въпроси на съвременността двете суперсили вече са се опитали да разменят мнения.

Във връзка с войната в Украйна експертът отбеляза, че вероятно е имало сериозен разговор относно приноса на Китай към този конфликт спрямо Русия. Според него американският и китайският президент вече са говорили как да тръгне в друга посока конфликтът, а именно към преговори за мир.

„Трябва да се адаптират целите на Украйна към реалностите днес. Реалностите се изразяват в това, че седми месец има контраофанзива на украинската армия, която не постигна заложения пробив. В Европа започват да излизат оценки относно преразглеждане на подкрепата на европейците във връзка с целите, които си е поставила Украйна“, посочи той.

Кънчев напомни, че се задават президентски избори в САЩ и обществените нагласи показват, че към момента Тръмп води. Той съобщи, че по оценка на икономическите центрове 30% от икономиката на Русия вече е на военни релси, което означава, че Русия няма проблем с въоръжените си сили след като увеличи службата в руската армия. По думите му тя няма проблем и от гледна точка на наличния състав на армията, който ще бъде обучаван.

 „Ако основните сценарии за развитието на този военен конфликт водят към негативни последици за Украйна и за европейската сигурност, то тогава трябва да се разработи дефанзивна стратегия, която да позволи на украинците да нанасят загуби на руската армия без амбициозната цел за 5-6 месеца да освободят 20% от територията си, която беше завладяна от Русия“, съветва проф. Кънчев.

Той поясни, че поставянето на икономиката на Русия на военни релси означава, че военнопромишленият комплекс работи с пълна скорост, като те успяха да заобиколят недостига на въоръжение и на средства за високотехнологичните си системи.

Той цитира изследователи на военния конфликт, според които Русия се опитва да създаде в общественото съзнание модел, който да го ръководи, и се нарича отечествена война – да накарат населението да вярва, че това е единственият шанс на страната да остане на глобалната сцена.

Проф. Кънчев потвърди, че най-влиятелните мозъчни тръстове в САЩ поставят въпроса с тази стратегия, която има за цел максимално да се върнат завзетите от Русия територии без никаква пауза и да се превземе Крим, но засега никой не може да каже дали тези цели са реалистични. „Нужен е огромен технологически пробив във въоръжението, с който да бъде снабдена Украйна, за да се опита да промени рязко в своя полза състоянието на фронта. Най-влиятелните мозъчни тръстове в САЩ започват да търсят начин да се смекчи този сблъсък и двете страни да си вземат отдих“, анализира ситуацията на войната в Украйна експертът.

Може ли да се пренастрои европейската и западната нагласа за провеждането на дългогодишна стратегия на възпиране на Русия? По какъв начин новите реалности ще променят стратегията в Украйна? Ще прекроят ли крайнодесните партии Европа след изборите за Европейски парламент? Каква ще бъде дипломацията в епохата след Хенри Кисинджър?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още