IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2/3 от произведения у нас бензин е изнасян през ноември

НСИ отчита значителен спад на производството на енергийни продукти през ноември

12:39 | 29.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През ноември 2023 година има съществено намаление на производството на енергийни ресурси на годишна база, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Две трети от произведения в страната бензин е бил реализиран на външни пазари. През есента България се забърка в серия от скандали относно продажбата на горива, тъй като заради дерогацията за покупката на руски петрол страната има ограничения пред износа.

Медийни публикации сочеха, че страната може да е нарушила правилата, включително и за тавана върху цената на руския петрол. Оказа се обаче, че България се е възползвала от пропуски в санкционния режим при износа на горива и при покупката на руския петрол по пазарни цени. Заради скандала Народното събрание ограничи износа на горива от 1 януари, а от 1 март предсрочно отпада и дерогацията върху вноса на руски петрол.

Данните на Bloomberg показват, че от началото на годината доставките на руски петрол намаляват до нивата от началото на 2022 година, тоест преди началото на войната в Украйна.

От данните на НСИ е видно, че производството на електроенергия е с 26% надолу до 3,11 тераватчаса. На месечна база обаче има повишение от 11%. Основната част от тази електроенергия е реализирана на вътрешния пазар - доставките достигат 2,87 тераватчаса през ноември, което е повишение с 3% спрямо ноември 2022 година. Спрямо октомври увеличението е от почти 19 на сто.

От НСИ отчитат още и намаляване на производството на дизелово гориво - с 16% до 260 хил. тона, като доставките на вътрешния пазар се увеличават с 16% до 238 хил. тона. Данните показват, че повече от 2/3 от произведения бензин се изнася - доставките на вътрешния пазар през ноември се увеличават с 29% до 49 хил. тона. Производството на автомобилен бензин намалява с 6,2% до 151 хил. тона.

Добивът на твърди горива в страната намалява с 43% до 1,76 млн. тона, което се дължи на намалялото производство на въглищните централи в последните месеци. Доставките на вътрешния пазар се понижават с 4,6% на годишна база то 1,93 млн. тона, като недостигът се покрива с внос.

Доставките на природен газ през ноември се увеличават със 17% до 260 млн. куб. метра през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още