IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия сключи договор за първи доставки на тръбен газ от Алжир

Количествата са малки и търсим начин за увеличаване, коментират от VNG

14:33 | 08.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската компания VNG сключи първото споразумение за доставка на природен газ с алжирската Sonatrach, съобщава Bloomberg. Компанията доставя тръбен газ за Европа през газопроводи по дъното на Средиземно море. Чрез интерконекторите в Европейския съюз (ЕС) газът може да достигне и до Германия.

Договорените количества са малки, признават от германската компания и допълват, че търсят начини за увеличаване. Двете компании не посочват повече подробности около своето споразумение, включително стойността на сделката и договорените обеми.

Най-голямата европейска икономика и най-голям потребител на природен газ в ЕС трябваше бързо да намери алтернативни доставки на природен газ, след като основният доставчик "Газпром" започна да намалява количествата по "Северен поток 1" още в първите месеци на войната в Украйна. През септември 2022 година газопроводът по дъното на Балтийско море беше разрушен и Берлин премина почти изцяло на доставки втечнен газ.

Дългосрочните договори за доставка обаче все още са предизвикателство за германските вносители, които разчитат много на волатилния спот пазар. В същото време САЩ, които са най-големият доставчик на втечнен газ през 2023 година, наложиха мораториум върху издаването на нови разрешителни за износ, за да бъде анализирано въздействието върху околната среда и климата.

Вероятно споразумението на VNG няма да е последното. Икономическият министър Роберт Хабек води делегация на посещение в Алжир днес (8 февруари) и в нея е включен и изпълнителният директор на Uniper Майкъл Люис.

Споразумението показва и увеличаването на значението на Алжир за ЕС. Алжирският газ представлява към 14% от общия внос на газ в ЕС - и тръбен, и втечнен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още