IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран разчита на проекти с местни компании за увеличаване на добива на петрол

Ирански компании са получили договори за 13 млрд. долара

13:42 | 17.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Иран разкри серия от проекти за увеличаване добива на петрол в сътрудничество с местни компании – втората инициатива на страната в последните дни за мобилизиране на местни ресурси за развитие на енергийния сектор, пише Bloomberg.

Иранските компании са получили договори за 13 млрд. долара днес за увеличаване на добива от шест петролни полета с до 350 хил. барела на ден, обяви държавната Islamic Republic News Agency (IRNA).

Водещите проекти включват разработването на гигантското находище Азадеган, което има приблизително 32 млрд. барела петролни запаси, и Азар, като и двете са споделени с Ирак по западната и югозападната граница на Иран.

Иран засили работата си с местни фирми през 2018 г., когато мултинационалните компании до голяма степен напуснаха енергийния пазар на страната след оттеглянето на предходния американски президент Доналд Тръмп от ядрената сделка с Техеран и повторното налагане на санкции.

Промяната набра скорост, след като хардлайнерът Ибрахим Раиси, който поддържа антизападни възгледи, стана президент на Иран през 2021 г. Раиси наложи политика, която се фокусира върху ограничаване на зависимостта от чуждестранни субекти.

IRNA описва новите споразумения като най-големите петролни сделки в страната от десетилетие, без да уточни как ще бъдат финансирани. През 2022 г. на консорциум от местни компании и банки беше възложено да разработи Азадеган, като необходимите инвестиции бяха оценени на 7 млрд. долара.

Миналата седмица Иран заяви, че е възложил договори за 20 млрд. долара на местни фирми в надпревара с Катар за увеличаване на производството от офшорното газово находище South Pars в Персийския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 17.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още