IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" ще опита да осигури част от газа за май чрез търг на Газов хъб "Балкан"

Дружеството очакваше първите доставки през терминала в Александрополис, но търговската му експлоатация се отлага

11:08 | 29.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

С търг на газовия хъб "Балкан" "Булгаргаз" ще опита да осигури доставките на природен газ за май, стана ясно по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Причината е поредно отлагане на влизането в търговска експлоатация на терминала за втечнен газ край Александруполис. Отлагането е с 20 дни, което означава, че страната ни няма да може да получи заявените количества за май.

В своите прогнози за цената, внесени в средата на април, от газовото дружество съобщиха, че очакват първите доставки на природен газ през терминала през май. В него България държи дял от 20% и има заявен капацитет от 10,6 млн. мегаватчаса годишно. Проведен беше търг, спечелен от френската компания Total.

Людмила Витанова, ръководител на отдел "Цени, пазарни анализи и ценообразуване" в "Булгаргаз" каза, че ръководството на компанията е приело клиентите да ревизират заявките си в посока надолу, каквито заявки традиционно има през май. По този начин доставките от борсата ще бъдат достатъчни, заедно с газа по договора от Азербайджан. Намалението е със 100 хил. мегаватчаса.

В последно време цената на борсата е по-ниска спрямо дългосрочните договори за доставка на втечнен газ, отчете председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Търгът на газовия хъб ще се проведе на 30 април, като оферти се чакат до 12 часа.

Цената на нидерландската борса днес (29 април) се движи около нивото от 28 евро за мегаватчас. В средата на април обаче за кратко беше достигната и стойност от над 33 евро, което е най-високото ниво от началото на годината. Причината бяха ударите на руски ракети по газохранилища в западните части на Украйна, където се съхранява газ на европейски търговци, както и напрежението в Близкия изток.

Прогнозата на "Булгаргаз" е, че цената на газа ще се движи в диапазона 55-56 лева за мегаватчас през май. Това е с 5-6% по-ниско спрямо текущата цена - 58,84 лева, уточни Витанова.

Газовото дружество ще внесе окончателното си ценово заявление за май в сутрешните часове на 1 май. КЕВР ще утвърди цената на суровината на закрито заседание по-късно през деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още