IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове спряха работата на една от най-големите рафинерии на "Роснефт"

Съоръжението е с капацитет за преработка на 16-18 млн. тона петрол годишно

18:45 | 01.05.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дронове нанесоха щети в звеното за първична преработка на петрол в една от най-големите руски рафинерии - на "Роснефт" в Рязанска област, става ясно от съобщения в социалните мрежи. Съоръжението има капацитет за преработката на 16-18 млн. тона петрол годишно.

Заради ограничената работа на рафинериите Русия не може да изпълни ангажиментите си към ОПЕК+ и да намали износа на петрол. В страната се наблюдава и недостиг на горива и в Москва опитват да си осигурят чрез внос от Беларус и Казахстан. Работата на рафинериите е намалена с около 15% и за някои от съоръженията ремонтите продължават вече месеци.

Ударът по рафинерията в Рязавнска област има ефект и по отношение на войната, която Русия започна в Украйна, пише украинското издание Defence Express. Причината е, че там се намира и авиобаза "Дягилево", където са разположени стратегически бомбардировачи Ту-22.  Целият район може да бъде наречен "стратегически обект" за Русия, но все пак дронове успяват да нанесат сериозни щети. Рафинерията доставя и горива за самолетната база.

Според украински военни анализатори ударите по петролни рафинерии и бази имат три цели - намаляване на доставките на горива за фронта, повишаване на цената на бензина за вътрешния пазар, което създава натиск, както и дискредитиране на системите за ПВО на Русия.

Един танк Т-90 например използва 1 тон дизел и 100 кг масла на денонощие. В окупираните от Русия украински области са разположени 3000 танка, а има и друга техника, автомобили и т.н.

За да има отражение на фронтовата линия обаче трябва да бъдат ударени много повече съоръжения - в Русия има към 30 големи и 50 по-малки рафинерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: зеле"00", почваш да се изпускаш от контрол! Първо - нищо не ти се разбира от ломотенето, второ - както си влязъл в изпускателен режим, вони ужасно! Слагай памперсите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 28
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хаха ... ск.а.паняк до.лен ... тошко меката китка ... що , рашибозуците миналата есен и зима със светена вода ли ги ръсиха няколко месеца ... деевваа и нефела гнъсъффф ... дали пък рашибозуците не светнаха украинците как се прави санитарна зона , а ?! изстриването на opku от земята е добро дело !! бишкането на паметници с шпагин тоже !! в беляНЕ ви чека един гьол за зариване ... :))) ... скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 16
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: зеле"00", а бе не че нещо, ама след като украинците им подкараха нхк-та с дронове, дали пък руснаците не им съсипаха ~30% от енергийната система? Сега да не последват следващите 30 %?. Няма място радост "00"! В една война няма нищо радостно! УМИРАТ хора - и ти може да си следващия! Ферщеен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 28
zelka007
преди 1 седмица
опашки за тунджа в безаналоговата бензиноколонка ... :))) ... форумните газовици да следят коги ще тръгнат пак нефффтохимите им . там ще вържат с тел неколко ламарини и айде ... само гледайте панаира на безпомощността ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още