IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поевтиня със 7% от 1 май, доставките от Азербайджан покриват 76% от потреблението

КЕВР редуцира минимално заявлението на "Булгаргаз"

19:15 | 01.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на газа от 1 май в размер на 54,70 лева за мегаватчас, или със 7% по-евтино спрямо април. От съобщение на регулатора става ясно, че има минимална корекция от заявката на "Булгаргаз" - с 0,06 лева в посока надолу. Причината е намалени разходи в компонента "Цена на природния газ на входа на газопреносната мрежа".

Доставчиците на суровината през май ще са два - договорените количества по дългосрочния договор с Азербайджан. Те покриват 76,5% от потреблението и именно те благоприятстват за по-ниската цена на микса. В последните дни търговията на пода на TTF се стабилизира и след краткото колебание над 30 евро за мегаватчас вече трайно остава на нивата от около 28 евро за мегаватчас. Борсата е референтна за договорите за втечнен газ на "Булгаргаз".

Другият източник е търгът на Газовия хъб "Балкан", който "Булгаргаз" проведе спешно на 30 април.

Дружеството очакваше първите доставки на втечнен газ през терминала в Александропулис и сключи договор за доставка с Total. Оказа се обаче, че има забавяне с 20 дни на въвеждането на съоръжението в търговска експлоатация, което прави невъзможно получаването на пратки през май.

Заради ситуацията ръководството на "Булгаргаз" е позволило редукция на заявки, които клиентите правят традиционно през преходните месеци, стана ясно по време на откритото заседание на КЕВР в началото на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 2 седмици
а пък днес цел ден отрицателни цени на борсата . хем облачно , хем почти 1ГВт от фотоволтаици цел ден , а това според форумните енергетици не може да бъде ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още