IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкарваш повече, плащаш повече: Турция обмисля по-скъп ток и газ за по-богатите домакинства

Тарифите ще могат постепенно да се увеличават с нарастването на доходите или потреблението, съобщава източник

17:30 | 08.05.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nick Paleologos/Bloomberg
Снимка: Nick Paleologos/Bloomberg

Правителството на Турция работи по план за определяне на различни тарифи за природен газ и електроенергия за различните подоходни групи в страната. Това твърди високопоставен държавен представител, цитиран от Bloomberg.

Министерството на енергетиката и природните ресурси работи върху този план от известно време. Така властите се стремят да подкрепят домакинствата с по-ниски доходи с по-ниски сметки. Изпълнението на плана би означавало, че енергийните тарифи могат постепенно да се увеличават с нарастването на доходите или потреблението, обяснява още източникът.

Опитвайки се да увеличи подкрепата си преди решаващите избори миналата година, правителството на президента Реджеп Ердоган обеща да предоставя безплатно до 25 куб. м природен газ на месец на около 20 млн. домакинства за период от една година. Този период приключи на 1 май, което може да добави 0,7 процентни пункта към месечната инфлация, според анализ на централната банка в южната ни съседка.

Инфлацията в Турция достигна почти 70% през април, което е най-бързият ѝ темп от повече от година насам. Централната банка очаква инфлацията да достигне своя връх през май, след което да започне да се забавя, като в края на годината се очаква тя да се забави до 36%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
jahava7720
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 седмица
До: RoyBattyпара зити (чак пък да е лоша дума?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 седмица
Изключително глупаво е да се наказват богатите - комунизма доказа, че това решение унищожава инициативата - защо да бачкаш повече като ще ти вземат повечето. Така се възпитават "***"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още