IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай започна да купува по-малко петрол заради високата цена

През април страната е купила 10,3 млн. тона природен газ, сочат данните на митническите служби

12:50 | 09.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вносът на петрол в Китай се повишава с 5,5% на годишна база през април, но спрямо март спадът е от 5,8%, пише Ройтерс. Анализатори посочват, че причината за свиването е по-високата цена на петрола.

През април рафинериите в страната започват да се подготвят за новия сезон на пътуванията. По данни на митническата служба през миналия месец доставките достигат 44,72 млн. тона петрол, което е 10,88 млн. барела петрол на ден. През април 2023 година вносът беше относително намален - 10,4 млн. барела.

За сравнение през март 2024 година в Китай бяха доставяни по 11,55 млн. барела петрол на ден. Според колумниста на Ройтерс Клайд Ръсел Китай сключи няколко сделки за доставка на петрол в средата на декември, когато беше достигната най-ниската цена от месеци. След това обаче суровината отново поскъпна, а оценките на наблюдателите са, че в момента Китай има достатъчно резерви, за да издържи на период с високи цени на пазара.

За петдневната ваканция около Деня на труда (1 май) в Китай регистрираха 1,3 млрд. пътувания, което е с 2,1% повече спрямо миналата година. Пътуванията със самолет се увеличават с 8,1%, посочва още Ройтерс, като се позовава на данните на китайската информационна агенция Шинхуа.

Митническата служба публикува и данни за ръст на вноса на природен газ с 14,7% до 10,3 млн. тона през април. Цената на суровината в Азия намалява с 11,3% спрямо април 2023 година и с 43% спрямо пика през октомври.

Износът на петролни продукти и горива се увеличава с 21,5% до 4,55 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още