IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спират временно ТЕЦ „Марица 3" заради риск за електроенергийната система

Ако еконормите за електроцентралата не бъдат изпълнени, ще се наложи България да затвори 1/3 от енергийните си мощности

12:32 | 13.09.22 г. 8
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Властите затварят временно ТЕЦ „Марица 3" в Димитровград заради серия нарушения на екологичните норми. Освен риск за здравето на населението честите нарушения на екологичните норми от страна на централата поставят под риск функционирането на цялата електроенергийна система у нас и могат да доведат дори до спирането на големите инсталации в Маришкия басейн. Това обявиха на брифинг служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Последните превишения на позволените нива на серен диоксид са регистрирани през уикенда.

Екоминистърът припомни, че въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на Европейската комисия (ЕК), която позволява три средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови на годишна база. В периода от петък до събота ТЕЦ „Марица 3" е извършил осем средночасови превишения от 24 позволени общо за всички централи у нас. С регистрираното замърсяване от ТЕЦ-а страната ни вече е достигнала позволените три средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови. 

Междувременно срещу България се водят две наказателни процедури за качеството на въздуха - за високото ниво на фини прахови частици и за високи нива на серен диоксид, припомни Карамфилова.

Министърът на екологията каза, че „има огромна вероятност“ Съдът на Европейския съюз да постанови мерки, които са свързани най-вероятно с отнемане на дерогациите, дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн. „Втората мярка, която съдът може да постанови, е намаляване на мощностите, дори има вероятност от затваряне на централи“, каза още Карамфилова.

Служебният министър на енергетиката допълнии, че още две нарушения и определената за страната ни дерогация може да бъде отменена, което би „довело на практика до затварянето на всички въглищни мощности в страната“.

По думите му така може България от нетен износител на електричество да стане нетен вносител. Министър Христов посочи, че ТЕЦ „Марица 3“ има максимална мощност от 65 мегавата, което не го определя като фактор в енергийната сигурност на страната и региона. „Електроцентралите в Маришкия басейн обаче са с общо инсталирана мощност над три хиляди мегавата и са критични както за нашата енергийна система, така и за енергийната сигурност на целия регион“, посочи Христов.

Временното преустановяване на работата на ТЕЦ „Марица 3“ и следващите мерки, които сме взели – пълни проверки и консултации от експерти на министерството на околната среда и водите, е с цел тя да приведе работата си в рамките на екологичните си норми. Ако това не успее да се случи, тя ще трябва да остане затворена, обясни Христов. В случай че еконормите не бъдат изпълнени, ще се наложи България да затвори 1/3 от енергийните си мощности, уточни той. 

ТЕЦ „Брикел“ продължава да работи, но с ежедневни проверки от страна на МОСВ. За целта са командировани служители от различни регионални екоинспекции, които дежурят и през почивните дни, посочиха още на брифинга.

"Никой няма желание да затваря големи горивни инсталации, но има комплексни разрешителни, които са определили условия, при която всяка от тези инсталации може да работи. Неизпълнението на тези разрешителни води до нарушение на екологичните норми и до прекратяването на дейността им до привеждане в съответствие", заяви министърът на околната среда и водите.

През август на ТЕЦ „Брикел“ беше наложена принудителна административна мярка за установени редица несъответствия при работата му. Тя е с предварително изпълнение, което беше отменено от съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
Repoman
преди 1 година
Не временно, а завинаги трябва да бъде спряна Марица 3. Идея си нямате как се живее в района, замърсяването е огромно, но дълги години всички си затваряха широко очите. Такива мощности отпреди 50-60г. са морално остарели и не ни трябват. Нека да заложим на новите мощности изградени през демокрацията през последните 30г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
lost in fx
преди 1 година
До: ZlatoСеверните държави имат по добри условия за ВЕЦ-ове и перки. Южните държави за соларни централи. Колкото по близо до екватора толкова по добре. Специално в Северна Ирландия около 47% от енергията е от ВЕИ като 82% е от вятърни перки. Иначе специално за соларните панели около 500 000 квадратни километра наредени в Сахара могат да захранват цялата световна икономика. Ако се комбинират с акумулиращи батерии и най вече от язовири от типа ПАВЕЦ ефективността ще е много добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: lost in fx Особено в Северна Ирландия :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
lost in fx
преди 1 година
Соларната енергия е бъдещето! Целия живот на Земята се захранва от слънчевите лъчи. Няма причина и нашата икономика и машини да не правят същото. Слънцето е един огромен ядрен реактор. Огнено кълбо със 109 пъти по голям диаметър от този на Земята. Трябва да сме пълни ид-иоти да не използваме тази безплатна и чиста енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
lost in fx
преди 1 година
До: Alex Silver20 век е история! Никой вече не строи такива мощности. Хората на запад също си ги закриват старите и всичко което още работи е на изживяване. Сега се строят основно ВЕИ. Като соларните централи имат най голям потенциал защото могат да се инсталират абсолютно навсякъде и в комбинация с акумулиращи батерии се постига пълна автономност и диверсификация по цялата територия. ВЕЦовете и Перките са по капризни. Не можеш да ги сложиш където си искаш. Трябват специални условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
До: Alex Silver Не си съвсем прав. Има един нов "американски" и един по-оправиха в Марица. 20-30% от търсенето покриват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
За 33 години преход към нищото България не построи нито една сериозна електроцентрала, нито един ТЕЦ, нито една АЕЦ, нито една ВЕЦ. Само рушат и спират от експлоатация. Като ТЕЦ "Варна", примерно. Когато свърши наследството от соца кво прайм? Престъпници на чужда копанка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
Един Българин
преди 1 година
Тия все едно не работят за България, а за Тулупа на изборите. Тия нарушения ги е имало, има и ще има. Да, добре е да се отстранят, но в момента цената на тока е висока на международните пазри и трябва да се произвежда и продава. Никой няма да ни осъди от ЕС за такова нещо докато има война и недостиг на ток и газ! Спрете да вдигате прах, но ако Брикел не спазва правилата за пореден път и гори италиански ***, а не въглища...това вече е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още