IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоактивист: На две нарушения сме от затваряне на въглищните централи

Как се правят замервания и само липсата на инвестиции ли е причината за замърсяване на въздуха в Димитровград, коментират експерти

15:00 | 14.09.22 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Ако има още две превишения на замърсяването на въздуха като безобразието от онзи ден, България ще затвори въглищните си централи. Имаме квота с 24 нарушения, които може да се направят до края на година, а вече сме направили 23. Този коментар направи пред Bulgaria ON AIR екоактивистът от платформата airbg.info Стефан Димитров.

Той предупреди, че ни грози затваряне на голяма част от енергетиката и смята, че има опасност от криза и това се дължи на липса на правов ред.

Димитров напомни, че на 21 септември държавата трябва да доказва пред европейските институции, че е взела мерки въздухът да върви към изчистване – с намаляване на серните диоксиди и фините прахови частици.  

Екоактивистът напомни как предишният вицепремиер по климата – Борислав Сандов отиде на място в региона да направи проверка, за да спре тровенето на хора и да спаси енергетиката. „Съдът обаче връща решенията. Искам да знам кой е този съдия? Да им взимат от заплатите, когато решенията падат в Страсбург, а не ние да плащаме“, настоя Димитров.

Екоактивистът анализира и ситуацията в енергетиката. "Намираме се в обстановка на пазар на енергията, който за последните 18 месеца върви напред и нагоре, а цените удрят небето. В този случай има добра икономическа изгода да заработи стара централа, която не е модерна. Ние имаме електроцентрали от целия спектър, имаме и ядрена, но продължаваме традиционно да горим въглища", посочи той.

Затова, по думите му, енергийна криза в България няма и „произвеждаме толкова много над нашето потребление, че го изнасяме на чудесни цени“.

"Разликата от държавната "Марица изток 2" влиза в БЕХ, а разликата от американските централи отива в НЕК. Тези пари се използват от държавата, за да държат регулирания пазар на изключително ниски цени за бизнеса и домакинствата. Американските инвеститори и държавата вложиха много пари за модернизация, за да се справят изискванията на европейската общност. Тези централи, независимо, че дават огромния капацитет на енергийната мрежа в момента, не замърсяват толкова", коментира Димитров.

По думите му малки централи около Гълъбово и Димитровград произвеждат малко, но създават огромен проблем. Той напомни, че те „принадлежат на хората около Ковачки“. Екоактивистът посочи, че все повече става изключително видно и несправедливо да се правят изключения след като се знае и как преди време се гореше боклук там.

Контролът на въздуха

"В момента въздухът в Димитровград е много чист. Не беше такава ситуацията обаче в съботния ден – 10 септември, когато имаше рекордни завишения, каза пред Bulgaria ON AIR директорът на РИОСВ - Хасково инж. Наталия Пачеманова.

Тя разкри, че са дали предписания на оператора да намали масовия поток от серен диоксид. „По-късно, когато видяхме, че ситуацията се влошава, ние изпратихме писмо до електроенергийния системен оператор с молба незабавно да бъде прекратено производството на електроенергия от ТЕЦ "Марица 3", поясни тя и го назова като основен замърсител. „Измервателната станция е на Изпълнителна агенция по околната среда и тя прави замервания. Ние боравим само с готови данни, но виждайки стойностите от събота, те са валидирани от станцията, така че те са точни. Въпреки това, за да няма спекулации, помолихме да бъде монтирана мобилна измервателна станция, която от събота вечерта се намира до стационарната измервателна станция и още при поставянето ѝ тя отчете стойности като тези на стационарната", разясни тя.

Защо спря ТЕЦ "Марица 3"

Според бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров „моментът със замърсяването на въздуха в Димитровград е критичен откакто сме влезли в ЕС“.

Той потвърди, че след взетото решение въглищните централи да спрат не се правят инвестиции да се изчисти въздухът.

„Не може първата работа на служебен министър да е да закрие всичко, което този преди него е направил, без да попита защо е направено, каза по повод неработещият център за контрол, който да следи за нарушения, каза Димитров. – Не коментирам затварянето на ТЕЦ "Марица 3", защото ще има съдебни дела. Всяко едно спиране има последствия във времето, които хората заплащат. Тепърва ще плащаме сметката.“

Той се надява покрай енергийната криза в Европа европейският съд да погледне малко по-благосклонно. „Не виждам как техният съд ще се съобразява с нашите желания. При толкова нарушения да продължим да работим... "Марица Изток" 1, 2 и 3 нямат нищо общо с ТЕЦ "Марица 3", който в момента е спрян", посочи бившият министър и е на мнение, че филтри има, но замърсяването идва от изключително високото съдържание на сяра във въглищата.

Как трябва да се контролира чистотата на въздуха? Има ли трикове при отчитане на замърсяването? Има ли нередности при издаването на сертификати за разрешителни за работа на тецовете?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Не , държавната и хамериканските имат сероочистки ... Но ще го отнесът всичките , заради една малка ... Напни се малко де , всичко наготово ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: zelka007 За това ли става дума :))) ....... ТЕЦ Марица 3 е топлоелектрическа централа в Димитровград, Южна България. Основана е през 1951 г., с изграждането последователно на 3 парогенератора ....Има 1 турбина, задвижвана с прегрята пара, произвеждана от парогенератор с изгаряне на лигнитни въглища с максимално паропроизводство 380 т. на час. Построена и въведена в експлоатация е сероочистваща инсталация (СОИ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: zelka007 ... не g/m3 ... не ми хвана гръцката буква микро , значи да се чете микрограма на кубичен метър ... Значи в целият ЕС и УСА-то инсталират от 2010 година такива инсталации . Работят на варовици , изпълняват ги един куп известни и реномирани фирми . Има си изградени стандарти . Хората се грижат за здравето на всички , пари дават ние да си ги строим ... :))) ... Тукашните разбирачи , обаче НЕ !! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Щото много форумни знайковци се упражняват по темата ... Има европейски регламент за допустими норми 350 g/m3 ДА НЕ СЕ ПРЕВИШАВА повече от 24 пъти на година . В случая с тази централа РЕДОВНО правят над 400 g/m3 , скачат и над 800 g/m3 . Трябва да инсталират модерни система за десулфуризация на димни газове . ПОЛЯЦИТЕ МАСОВО ИНСТАЛИРАХА ТАКИВА на техните централи и свалиха под 200 g/m3 . И ЕС съфинансират такива инсталации . СЪ-ФИ-НАН-СИ-РАТ !! А защо не го правят наште не знам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
Фолксваген затвориха ли ги след Дизелгейт или това с нарушенията важи само за "др-исльовци" като нас :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
В случая еко активистите не са виновни, много често бих казал че са, например когато спират строежи на пътища, лифтове и други обществени проекти но тук, тук виновни сме като цяло всички. Както обикновените хора си казват "е, голяма работа, че колата ми пуши, той прегледа при мой човек ще го минавам, да му мислят другите" така и в предприятията си казват да му мислят другите и накрая страдаме всички от мръсотия защото "нека другите да мислят за природата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Бит кой H
преди 1 година
Съдиите не са виновни. Размерът на заплатите им не е конкурентен с този на подкупите/рушветите, които им се предлагат. Хора са, деца хранят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
onezero007
преди 1 година
По вредни изчадия от тия екоактивисти няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още