IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоактивист: На две нарушения сме от затваряне на въглищните централи

Как се правят замервания и само липсата на инвестиции ли е причината за замърсяване на въздуха в Димитровград, коментират експерти

15:00 | 14.09.22 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Ако има още две превишения на замърсяването на въздуха като безобразието от онзи ден, България ще затвори въглищните си централи. Имаме квота с 24 нарушения, които може да се направят до края на година, а вече сме направили 23. Този коментар направи пред Bulgaria ON AIR екоактивистът от платформата airbg.info Стефан Димитров.

Той предупреди, че ни грози затваряне на голяма част от енергетиката и смята, че има опасност от криза и това се дължи на липса на правов ред.

Димитров напомни, че на 21 септември държавата трябва да доказва пред европейските институции, че е взела мерки въздухът да върви към изчистване – с намаляване на серните диоксиди и фините прахови частици.  

Екоактивистът напомни как предишният вицепремиер по климата – Борислав Сандов отиде на място в региона да направи проверка, за да спре тровенето на хора и да спаси енергетиката. „Съдът обаче връща решенията. Искам да знам кой е този съдия? Да им взимат от заплатите, когато решенията падат в Страсбург, а не ние да плащаме“, настоя Димитров.

Екоактивистът анализира и ситуацията в енергетиката. "Намираме се в обстановка на пазар на енергията, който за последните 18 месеца върви напред и нагоре, а цените удрят небето. В този случай има добра икономическа изгода да заработи стара централа, която не е модерна. Ние имаме електроцентрали от целия спектър, имаме и ядрена, но продължаваме традиционно да горим въглища", посочи той.

Затова, по думите му, енергийна криза в България няма и „произвеждаме толкова много над нашето потребление, че го изнасяме на чудесни цени“.

"Разликата от държавната "Марица изток 2" влиза в БЕХ, а разликата от американските централи отива в НЕК. Тези пари се използват от държавата, за да държат регулирания пазар на изключително ниски цени за бизнеса и домакинствата. Американските инвеститори и държавата вложиха много пари за модернизация, за да се справят изискванията на европейската общност. Тези централи, независимо, че дават огромния капацитет на енергийната мрежа в момента, не замърсяват толкова", коментира Димитров.

По думите му малки централи около Гълъбово и Димитровград произвеждат малко, но създават огромен проблем. Той напомни, че те „принадлежат на хората около Ковачки“. Екоактивистът посочи, че все повече става изключително видно и несправедливо да се правят изключения след като се знае и как преди време се гореше боклук там.

Контролът на въздуха

"В момента въздухът в Димитровград е много чист. Не беше такава ситуацията обаче в съботния ден – 10 септември, когато имаше рекордни завишения, каза пред Bulgaria ON AIR директорът на РИОСВ - Хасково инж. Наталия Пачеманова.

Тя разкри, че са дали предписания на оператора да намали масовия поток от серен диоксид. „По-късно, когато видяхме, че ситуацията се влошава, ние изпратихме писмо до електроенергийния системен оператор с молба незабавно да бъде прекратено производството на електроенергия от ТЕЦ "Марица 3", поясни тя и го назова като основен замърсител. „Измервателната станция е на Изпълнителна агенция по околната среда и тя прави замервания. Ние боравим само с готови данни, но виждайки стойностите от събота, те са валидирани от станцията, така че те са точни. Въпреки това, за да няма спекулации, помолихме да бъде монтирана мобилна измервателна станция, която от събота вечерта се намира до стационарната измервателна станция и още при поставянето ѝ тя отчете стойности като тези на стационарната", разясни тя.

Защо спря ТЕЦ "Марица 3"

Според бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров „моментът със замърсяването на въздуха в Димитровград е критичен откакто сме влезли в ЕС“.

Той потвърди, че след взетото решение въглищните централи да спрат не се правят инвестиции да се изчисти въздухът.

„Не може първата работа на служебен министър да е да закрие всичко, което този преди него е направил, без да попита защо е направено, каза по повод неработещият център за контрол, който да следи за нарушения, каза Димитров. – Не коментирам затварянето на ТЕЦ "Марица 3", защото ще има съдебни дела. Всяко едно спиране има последствия във времето, които хората заплащат. Тепърва ще плащаме сметката.“

Той се надява покрай енергийната криза в Европа европейският съд да погледне малко по-благосклонно. „Не виждам как техният съд ще се съобразява с нашите желания. При толкова нарушения да продължим да работим... "Марица Изток" 1, 2 и 3 нямат нищо общо с ТЕЦ "Марица 3", който в момента е спрян", посочи бившият министър и е на мнение, че филтри има, но замърсяването идва от изключително високото съдържание на сяра във въглищата.

Как трябва да се контролира чистотата на въздуха? Има ли трикове при отчитане на замърсяването? Има ли нередности при издаването на сертификати за разрешителни за работа на тецовете?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Последна актуализация: 15:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още