IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: Очакваме ново повишение на вредните емисии

Европейската комисия започна две наказателни процедури срещу България в областта на управлението на водите, съобщи Росица Карамфилова

12:46 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Екоминистърът: Очакваме ново повишение на вредните емисии

По нашите анализи и според изказванията на вицепремиера Атанас Пеканов вече сме в неизпълнение на Плана за възстановяване в сектора на декарбонизацията, тъй като политическата, икономическата и геополитическата обстановка доведоха до необходимостта от максимална работа на въглищните централи. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. През 2022 г. не само не сме намалили вредните емисии, а дори и очакваме тяхното повишаване, коментира още тя.

Според министъра всичко това се превръща в проблем, заради поставените цели България да изпълни ангажиментите си за намаляване на вредните емисии с 40% до 2025 г. По думите ѝ страната ни може да предложи на Европейската комисия няколко конкретни мерки, така че да не ни бъде отказано предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Сред тях са посочването на ясни отговорности – колко ще струва, какви са алтернативите и реализируемите цели“, посочи министърът. Тя се надява преговорният процес да не забави втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Тя коментира и че Европейската комисия е започнала две наказателни процедури срещу България в областта на управлението на водите.

"Очаквах наказателната процедура, беше въпрос на време да ни бъде предявена. Първата процедура срещу нас е за неизпълнение на ангажименти по линия на рамковата морска директива, а втората – за управление на плановете за управление на рисковете от наводнения и речните басейни. Вече имаме сериозна активност по отношение на морската", изтъкна Карамфилова.

Какви проекти би одобрила Европейската комисия в областта на опазване на околната среда? Какви ще бъдат кампаниите за изчистване на речните корита? Как се контролира управлението на отпадъците на местно ниво? Достатъчни ли са наложените санкции като инструмент за превенция?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още