IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потъналият Rubymar застрашава с екокатастрофа Червено море

Корабът превозваше 41 хил. тона торове

15:27 | 03.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британският корабът Rubymar, регистриран в Белиз, е потънал в Червено море и това създава огромен риск за региона, съобщава международно признатото правителство на Йемен, цитирано от Ройтерс. Морският съд беше обстрелян от хутите в края на февруари, потвърждават и американските военни в региона. Екипажът беше евакуиран заради опасността от потъване още преди дни.

Товарът на Rubymar е 41 хил. тона торове и заплашва с екологична катастрофа Червено море. Освен това след удара на подкрепяните от Иран хути след кораба остана 29-километрово петролно петно, допълва Bloomberg.

От ноември грипуровката, която владее северните части на Йемен и някои големи центрове в страната, държи под обстрел търговските пътища в Червено море, оставяйки да преминават необезпокоявани само корабите на Китай и Русия. Повечето кораби обаче заобикалят Африка, което удължава пътуването им със седмици. Поддържаните от Иран хути заявяват, че извършват тези операции в подкрепа на "Хамас" и Газа.

Международно признатото правителство на Йемен има подкрепата на Саудитска Арабия. Военните са в конфликт с хутите от 2014 година насам.

Изсипването на такива количества торове в Червено море поставя сериозна заплаха за морските видове, предупреждават морските изследователи от Университета на Йордания. Според тях тези вещества могат да стимулират растежа на водораслите, което да отнеме кислорода за останалите видове, отбелязва Ройтерс.

Морските изследователи призовават за изготвяне на стратегия за изчистване на замърсяването.

Екосистемата на южните части на Червено море включва девствени коралови рифове, крайбрежни мангрови гори и разнообразен морски живот. През миналата година екологична катастрофа беше избегната на косъм със съдействието на ООН. Организацията инициира изтеглянето на 1 млн. барела от рушащ се танкер, закотвен край бреговете на Йемен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 03.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още