IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2100 г. много дестинации ще загубят половината от дните си с хубаво време

Дните на открито в части от Европа и САЩ ще намалеят до края на века

14:19 | 22.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg
Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg

Пролетта официално настъпи в Северна Америка и Европа и тълпи от хора се втурнаха да вечерят на открито, да карат колело по зелените ливади и да се разхождат из парковете. Това е период на приятно време, за който учените смятат, че ще отстъпи място на още една поредица от рекордно високи летни температури.

Това обаче е само началото. До края на века жителите на северните страни ще се радват на подранила пролет, още преди официалния край на зимата. Обратно, тези на юг - включително екваториалните региони, Южна Европа и части от САЩ - в по-голямата си част ще се радват на по-малко дни с умерено време през годината

Това заключава проучване на Масачузетския технологичен институт, публикувано в Journal of Climate. То прогнозира дългосрочните ефекти от изменението на климата върху конкретни дестинации по света, предава Bloomberg. Изследването комбинира данни от 50 климатични модела, за да начертае начините, по които „дните на открито“ ще бъдат преброени в различни дестинации до 2100 г. Терминът се отнася до 24-часови прозорци, в които температурите са достатъчно приятни, за да могат повечето хора да се наслаждават на дейности на открито, като зимните спортове не се броят. Последиците за качеството на живот и пътуванията ще бъдат огромни, категорични са експертите.

„Промените в броя на дните на открито ще повлияят пряко на това как хората по света усещат изменението на климата“, коментира професорът по екологично инженерство от МИТ Елфатих Елтахир, който ръководи проучването.

Има ясни победители и губещи.

„Хората в Русия, Канада и други страни от Глобалния север ще могат да се възползват от повече дни на открито в бъдеще“, казва Йону Чой, докторант в МИТ и член на изследователския екип. „От друга страна, развиващите се страни като Кот д'Ивоар ще могат да предложат много по-малко такива дни на местните хора и пътуващите дотам“, посочва още.

Констатациите на проучването са в унисон с факта, че въздействието на изменението на климата ще бъде по-изразено в Глобалния юг, въпреки че страните там са допринесли за по-малко причинени от човека емисии на парникови газове.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че тези промени ще засегнат жителите в такива дестинации много по-дълбоко, отколкото посетителите, трябва да се помисли и как изменението на климата ще промени местата, които туристите посещават. Това е от ключово значение за икономиките, които силно разчитат именно на туризма.

Според Bloomberg най-големи промени се очакват в тропическите дестинации. Доминиканската република, със 124 дни на открито по-малко до 2100 г., най-вероятно ще регистрира 50% спад на периода на умерен климат през цялата година. Мексико, Индия, Тайланд и Египет, всички в Северното полукълбо, ще изпитат подобни намаления, губейки от 55 до 86 дни на открито годишно. Обединените арабски емирства също ще пострадат, като се очаква те да загубят 85 дни добро време годишно, без да се отчита евентуално засилване на проливните дъждове, които този месец доведоха летището в Дубай до безпрецедентна ситуация на фона на тежките наводнения.

За разлика от това, Франция, Обединеното кралство, Германия и Австрия ще спечелят от 18 до 60 дни на открито до 2100 г. Това до голяма степен ще се дължи на по-топлите зими – лоша новина за ски индустрията. В Средиземно море Гърция се очаква да загуби повече от 30 дни на открито до 2100 г. поради прекалено високите температури от май до септември.

О’Шанън Бърнс, консултант по устойчив туризъм в университета „Корнел“, казва, че за първи път вижда проучване, използващо дните на открито, за да подчертае въздействието на изменението на климата. „Това наистина показва колко дълбоко секторът на туризма ще бъде засегнат от изменението на климата“, посочва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още